Zzp’er stuk weerbaarder tegen crisis: 6 op de 10 hebben geen omzetverlies

Zzp’ers hebben het niet allemaal makkelijk, maar over de gehele linie lijken ze een stuk weerbaarder geworden. Het percentage met een financiële buffer voor minder dan 3 maanden is met de helft afgenomen en maar liefst 40% heeft een omzet die €1.000 of meer per maand hoger ligt dan vorig jaar. Ondertussen verwacht wel 81% dat de zwaarste coronaklappen nog moeten komen.

“We doen nu voor de derde keer onderzoek onder dienstverlenende zzp’ers, en we merken dat ze een stuk weerbaarder zijn geworden,” vertelt Jasper Horstink, oprichter en eigenaar bij MoneyMonk. “Ze hebben sterkere financiële buffers, hebben hun tarieven soms aangepast en gaan bijvoorbeeld een stukje wandelen of een boek lezen om mentaal op te laden in lastige tijden.”

Uit het onderzoek door MoneyMonk onder bijna 400 dienstverlenende zzp’ers blijkt dat 40% van hen een omzet heeft die €1.000 per maand of meer hoger ligt dan vorig jaar. Daarvoor heeft 3 op de 10 het uurtarief aangepast, in ongeveer de helft van de gevallen omlaag en in de andere helft van de gevallen zelfs omhoog.

Bovendien blijkt dat nog maar 27% van de zzp’ers een financiële buffer heeft voor minder dan 3 maanden, terwijl dat eerst nog 52% was. Het is een daling van 47%, die wijst op een duidelijkere motivatie om extra te sparen en daarmee toekomstige klappen op te vangen.

De voorbereiding gaat verder dan een financiële buffer. Van de zzp’ers geeft 58% aan regelmatig kort te gaan wandelen om bij te komen, drinkt 52% graag koffie tijdens het werken en doet 12% aan yoga om zo even pauze te nemen. Daarnaast leest 30% meer boeken dan eerst en volgt 34% extra online cursussen. Zo gaan ze om met de financiële onzekerheid, drukke momenten en het werk in het algemeen.

Van de ondervraagde zzp’ers maakt 82% geen gebruik van de nieuwe TOZO-regelingen. Redenen daarvoor zijn verwarring over de mogelijkheden en voorwaarden, waarmee de TOZO 3 en TOZO 4 niet het effect lijken te hebben zoals de overheid dat waarschijnlijk had beoogd. Toch kan daar misschien nog verandering in komen, omdat 81% van de zzp’ers verwacht dat de grootste (financiële) klappen nog moeten komen.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: