Bedrijfsongeluk als zzp’er, wie betaalt de (letsel)schade?

Avatar foto Letselschade
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Als je als zzp’er te maken krijgt met een bedrijfsongeluk brengt dit veel consequenties met zich mee. Na het ongeluk kan je als zelfstandige bijvoorbeeld geen inkomen genereren en heb je geen recht hebben op een ziektewetuitkering. Er ontstaat vaak veel onduidelijkheid over de aansprakelijkheid en een mogelijke schadevergoeding. In sommige gevallen kan je jouw (tijdelijke) opdrachtgever aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade. Lees er hieronder meer over.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk?
Werknemers die in loondienst zijn, zijn goed beschermd na een bedrijfsongeluk. De werkgever heeft een strenge zorgplicht en als dit niet wordt nagekomen is de werkgever aansprakelijk voor ongelukken op de werkvloer. De letselschade die de werknemer oploopt moet door de werkgever vergoed worden.

In sommige situaties geldt deze aansprakelijkheid ook voor ingehuurde zzp’ers die in opdracht van een bedrijf werk uitvoeren. Als je als zzp’er werkzaamheden uitvoert die ook door werknemers uitgevoerd hadden kunnen worden, is het mogelijk om de letselschade te verhalen op de opdrachtgever. De werkgever hoort naast hun werknemers ook voor zzp’ers een veilige werkplek te creëren.

Wanneer ben ik zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een ongeluk?
Als je als zzp’er (tijdelijk) voor een werkgever werkt en er ontstaat een ongeluk door opzettelijk of roekeloos gedrag, ben je zelf verantwoordelijk voor de opgelopen schade. Als je niet voor een werkgever werkt, bent je zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid tijdens werkzaamheden.

Neem contact op met Flyct
Heb je vragen over de aansprakelijkheid of weet je niet zeker of je zelf verantwoordelijk bent voor het voorkomen van het ongeluk? Schakel dan gratis juridische hulp in bij Flyct. Neem contact met ons op via: nieuweschade@flyct.nl of bel naar 088 100 43 00.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →