Groot deel Nederlandse ondernemers heeft fiscale risico’s niet onder controle

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Slechts 61 procent van de Nederlandse zelfstandige ondernemers weet precies hoe hij fiscale risico’s kan beperken. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Het Fiscaal Vraagstuk’ van fiscaal partner Nextens, waarbij 329 zelfstandig ondernemers ondervraagd zijn over hun fiscale kennis. Dat de groep die zeker weet hun risico’s te beperken zo klein is, komt doordat maar liefst een derde (36%) van de ondernemers aangeeft weinig interesse te hebben in de fiscale aspecten die komen kijken bij het runnen van een onderneming.

Fiscale kansen van investeringsfaciliteiten onbekend
De fiscale onwetendheid en desinteresse hebben tot gevolg dat ondernemers onvoldoende kennis hebben over fiscale regelingen die horen bij ondernemen. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar een derde (35%) weet welke fiscale kansen investeringsfaciliteiten kunnen bieden. Onder investeringsfaciliteiten vallen faciliteiten zoals:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Milieu-investeringsaftrek
  • Energie-investeringsaftrek
  • Herinvesteringsreserve
  • Ruilarresten
  • Willekeurige afschrijving

Nog meer onwetendheid is er over de waarderingsstelsels: een kwart (26%) van de ondernemers weet precies wat de verschillen zijn in de diverse waarderingsstelsels voor voorraden, gebouwen en machines.

Kostenaftrekregeling redelijk bekend
Meer kennis, maar nog te weinig, is er over de kostenaftrekregeling. Een kleine meerderheid (56%) van de ondernemers weet dat zij alleen kosten lager dan €450,-, of kosten die betrekking hebben op één jaar, in één keer mogen aftrekken.

Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens: “Bij Nextens vinden wij dat iedere ondernemer recht heeft op de ideale aangifte. De cijfers uit ons onderzoek ‘Het Fiscaal Vraagstuk’ maken duidelijk dat daar nog grote stappen in te zetten zijn. Door het gebrek aan kennis over fiscale onderwerpen lopen ondernemers enerzijds het risico geld mis te lopen en anderzijds kunnen zij zelfs een boete krijgen vanwege fouten in de aangifte. Ondernemers doen er dus goed aan fiscale kennis in huis te halen. Dat kan door een fiscaal professional in de arm te nemen, maar het is net zo belangrijk dat ondernemers werken aan hun eigen basiskennis over fiscaliteit en zorgen dat ze betrouwbare bronnen hebben om op terug te vallen. Iets waar wij ons bij Nextens elke dag voor inzetten.”

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: