Thuiswerken veroorzaakt toename aantal burn-outklachten’

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
vrouw achter MSI laptop

Nederland telt steeds meer werkenden met burn-outklachten. Vorig jaar waren dat er 1,6 miljoen, tegenover 1,3 miljoen een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van kennisinstituut TNO.

Het is niet verbazingwekkend dat het aantal burn-outklachten sterk toeneemt. Mensen hebben een sociaal vangnet nodig om te functioneren. Door het vele thuiswerken is dat sterk verschraald. Het roddelen bij de koffieautomaat heeft een belangrijke sociale functie. Nu iedereen tijdens de werkdag op een andere plek werkt, gebeurt dat een stuk minder.

Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen alleen succesvol in hun werk zijn als ze zich veilig voelen. Voor een gevoel van veiligheid is steun van anderen onmisbaar. Steun geven via videobellen blijkt toch minder goed te werken. Het is dus noodzakelijk om (ook) op kantoor te werken.

De gemiddelden zijn goed, zowel werkgevers als werknemers mikken respectievelijk op 2,2 versus 2 dagen thuiswerken. Maar de individuele afwijkingen van dit gemiddelde zijn groot.

De groep die weinig op kantoor werkt, lijkt veel vatbaarder te zijn voor een burn-out. De na corona gewonnen vrijheid van het thuiswerken komt dus met een offer. Er is minder onderlinge steun en samenhorigheid op de werkvloer.

Dit is een expertquote van Auke Bijnsdorp, Managing Partner/Founder, Top of Minds.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →