Aantal startende ondernemingen al vier maanden op rij hoger dan dezelfde periode in 2019

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Het aantal startende ondernemingen in Nederland was hoger in de maanden juni, juli, augustus en september dan in dezelfde periode in 2019. Daar staat tegenover dat ook het aantal ondernemers dat stopte in deze periode hoger was dan in 2019. Bij de stoppers is deze beweging zelfs al vanaf de maand mei zichtbaar. In juni nam het aantal starters het meest toe, met 20 procent in vergelijking met juni 2019. In dezelfde maand nam ook het aantal stoppers het meest toe, met maar liefst 67 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Eind september was het totaal aantal bedrijven in Nederland 2.054.943 (stand per 1-10-2020). Dit blijkt uit de Trendrapportage die KVK vandaag voor het eerst publiceert. KVK publiceert de volgende Trendrapportages iedere eerste week van de maand.

De KVK Trendrapportage geeft maandelijkse trends weer van de dynamiek in het bedrijfsleven. Daarbij is gekozen voor startende bedrijven en bedrijven die zijn gestopt. Daarnaast worden nog specifiek de faillissementen bekeken. De trends worden voor zowel de sectoren als regionaal in beeld gebracht. Naast de trends worden de vijf branches benoemd die de laatste maand opvallen door het grootste aantal starters en stoppers. Bij de faillissementen is verder ook gekeken naar de trend met betrekking tot de absolute aantallen vanaf 2019.

Groei aantal starters in de detailhandel; krimp in de horeca

In de KVK Trendrapportage vallen enkele trends op. Zo is de detailhandel de sector met de hoogste groei van het aantal startende ondernemingen in vergelijking met 2019. Deze groei bedraagt 42 procent. Het gaat hierbij overigens vooral om internet-detailhandel. De groei van het aantal startende bedrijven in de horeca daarentegen is vanaf het begin van de coronacrisis negatief. De sector hoort hiermee tot één van de sectoren met de laagste groei in vergelijking met 2019 als het gaat om starten.

In alle sectoren toename van stoppers, behalve in de land- en tuinbouw

Voor de sector land- en tuinbouw valt op dat dit de sector is met de grootste afname

van het aantal stoppende ondernemingen. In september waren er 57 procent minder stoppers dan in dezelfde periode het jaar ervoor. In alle andere sectoren groeit juist het percentage stoppers. De sector ICT en Media laat hierbij het grootste percentage zien, namelijk 85 procent meer stoppers in de maand september 2020 in vergelijking met september 2019.

Regionale verschillen

De KVK Trendrapportage kijkt ook hoe de groei van het aantal starters en stoppers over de verschillende regio’s is verdeeld. Globaal valt hier op dat in het noorden van Nederland het aantal starters procentueel de grootste groei laat zien. De hoogste percentages stoppers zijn vooral te schrijven op het conto van diverse regio’s in de Randstad.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: