Btw-aangifte corrigeren: hoe herstel je een foutje in je btw-aangifte bij de Belastingdienst?

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Foutje gemaakt in de btw-aangifte? Die kun je gelukkig nog zonder problemen corrigeren. Belangrijk, bijvoorbeeld om boetes te voorkomen.

Je hebt 3 mogelijkheden om de btw-aangifte aan te passen, als je een foutje hebt gemaakt of als je iets vergeten bent. Of als er in de administratie iets is veranderd, waardoor de aangifte die je hebt gedaan niet meer klopt. Wij leggen je de mogelijkheden uit, waarmee je bijvoorbeeld boetes voorkomt.

Foutje in btw-aangifte: 3 mogelijkheden

Een foutje maken is menselijk, dat snapt de Belastingdienst ook. Je hebt daarom 3 mogelijkheden om de btw-aangifte te corrigeren:

  • Opnieuw indienen
  • Volgende btw-aangifte
  • Suppletie indienen
  1. Opnieuw indienen

Heb je de btw-aangifte ingediend, maar kom je erachter dat je een foutje hebt gemaakt? Dat kan gebeuren. Ontdek je het nog dezelfde maand, dus voor het eind van de aangiftetermijn? Dan kun je de aangifte gewoon opnieuw doen, om de bedragen aan te passen en ervoor te zorgen dat alles klopt.

Je kunt de btw-aangifte daarna gewoon opnieuw indienen. Het is niet nodig om aan te geven dat je een aanpassing hebt gedaan, dat wordt automatisch opgemerkt door de Belastingdienst.

Tip: zeker weten dat je nog ruim de tijd hebt om eventuele foutjes aan te passen? Maak er een gewoonte van om de aangifte in de eerste week van de aangifte-maand te doen. Je hebt dan altijd nog een paar weken de tijd om erop terug te komen, voordat de aangifte definitief is.

  1. Volgende btw-aangifte

Kom je erachter dat er een foutje in de btw-aangifte zit, maar is de aangiftetermijn inmiddels verlopen? Ook dan is er gelukkig niets aan de hand. Je kunt correcties gewoon doorvoeren bij de volgende aangifte, door aan te geven dat je een eerdere aangifte wilt herstellen.

Let op: bij de volgende aangifte kun je wijzigingen doorvoeren tot een bedrag van €1.000. Het zijn relatief kleine aanpassingen, die je op die manier tussen de maanden met elkaar kunt verrekenen.

  1. Suppletie indienen

Gaat het om een grotere fout, waardoor het bedrag hoger oploopt dan €1.000? In dat geval kun je dat helaas niet zomaar de volgende keer aanpassen. Wel is er een mogelijkheid, door een verzoek tot suppletie in te dienen.

Om een suppletieverzoek in te dienen kun je inloggen bij de Belastingdienst. Geef daar aan dat je een suppletie wilt doen. Daarvoor gebruik je een apart formulier, speciaal voor het tijdvak waarin je het foutje hebt gemaakt.

Afhankelijk van de fout die je maakte zijn er twee mogelijkheden:

  • Je moet bijbetalen Blijkt dat je te weinig btw hebt betaald? Nadat je de suppletie hebt ingevuld is het belangrijk om het extra bedrag nog niet over te maken. Wacht tot je daar van de Belastingdienst een naheffingsaanslag voor krijgt.
  • Je krijgt geld terug Herstel je een fout en blijkt dat je te veel btw hebt betaald? Met het insturen van het suppletieverzoek dien je een verzoek tot terugbetaling in. Als de Belastingdienst akkoord gaat met de wijziging ontvang je een bevestiging van de terugbetaling, en het geld op jouw (zakelijke) rekening.

Tip: een btw-aangifte corrigeren van meerdere jaren geleden? Dat kan tot maximaal 5 jaar terug. Het is bij oudere aangiften belangrijk om het suppletieverzoek te doen. Dit is daarom alleen mogelijk voor bedragen van €1.000 of meer.

Krijg ik een boete?

Stuur je vrijwillig een suppletieverzoek in naar de Belastingdienst? Je krijgt dan standaard geen boete. Je kunt de btw alsnog betalen of vragen om terugbetaling als je te veel hebt overgemaakt.

Gaat het om een suppletiebedrag van €20.000 of meer of om minimaal 10% van het betaalde of terugontvangen bedrag? In dat geval zal de Belastingdienst wel een boete berekenen. De verzuimboete bedraagt 5% van de verschuldigde belasting en kan oplopen tot €5.278.

Om een boete te voorkomen is het verstandig om de btw-aangifte altijd goed na te kijken. Nadat je die hebt ingevuld en zelfs aan het eind van het jaar, om er zeker van te zijn dat je alles goed hebt gedaan. Dat voorkomt vervelende verrassingen, die bij grotere bedragen zelfs duur uit kan pakken.

Wat als ik de Btw-aangifte niet corrigeer?

Merk je dat je een foutje hebt gemaakt, maar besluit je de btw-aangifte niet aan te passen? Het is belangrijk om dit te doen, op het moment dat je een fout ontdekt. Over de recente aangiften, net als over de afgelopen 5 jaar.

Stuur je geen verzoek tot suppletie in en zorg je ook op de andere manieren niet voor een aanpassing? Bij een controle kan de Belastingdienst je een vergrijpboete opleggen. Het gaat om een boete die kan oplopen tot 100% van de belasting die je had moeten afdragen. In extreme gevallen kan de Belastingdienst zelfs een gevangenisstraf eisen, al zal je daar als zzp’er niet snel mee te maken krijgen.

Avatar foto
Jasper Horstink

Jasper Horstink is oprichter en directeur van MoneyMonk, Online Boekhouden voor ZZP’ers. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn in de bankwereld (business-banking: ABN Amro Bank en Deutsche Bank) richte hij in 2013 samen met zijn broer MoneyMonk op. Inmiddels is MoneyMonk toonaangevend voor éénvoudig, snel maar vooral efficient boekhouden voor ZZP’ers. MoneyMonk is in 2015 door BNR ZZP Café uitgeroepen tot hét meest gebruiksvriendelijkste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Bij MoneyMonk hebben we maar één missie: boekhouden écht makkelijk maken!

Bekijk alle artikelen van Jasper Horstink →