Eén op de drie ondernemers verwacht komende drie maanden meer werkdruk

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Ongeveer een derde van de Nederlandse ondernemers verwacht het komende kwartaal meer uren te gaan werken in het bedrijf. Redenen die ondernemers voor deze verhoogde werkdruk aan KVK meegeven zijn: er is minder personeel beschikbaar, onder andere door ontslag of het niet kunnen betalen van personeel, extra tijd investeren in klanten om verloren omzet terug te winnen of omdat het –juist door corona- beter gaat met het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan thuisbezorgers.

Bijna 1 op de 5 ondernemers verwacht juist minder uren te gaan werken, voornamelijk door een afname in de hoeveelheid werk. Circa 1 op de 10 overweegt een baan in loondienst te zoeken, vooral door de sombere vooruitzichten voor het bedrijf. Dit zijn enkele van de resultaten uit de vijfde KVK-Flitspeiling onder bijna 1200 ondernemers. De KVK-Flitspeiling is uitgevoerd in de periode van 24 juni tot en met 7 juli 2020.

Meer uren

In het geval van een toename van de hoeveelheid werk, gaat ruim twee derde van de zelfstandigen zelf meer uren werken. Circa een vijfde kijkt naar de mogelijkheden om een andere zzp’er in te zetten of geeft de opdracht door aan een ander. ‘Nee’ zeggen tegen een opdracht behoort bij 1 op de 5 ondernemers ook tot de opties. Grotere bedrijven (10 t/m 49 personen) – en in mindere mate ook bedrijven uit het micro-mkb (2 t/m 9 personen) – kijken bij een toename van de hoeveelheid werk naar extra personeel (tijdelijk of vast). Circa 4 op de 10 ondernemers uit het micro-mkb geeft echter aan ook zelf meer uren te gaan werken.

Merendeel ondernemers denkt dat personeelsbestand stabiel blijft

Uit de KVK-Flitspeiling blijkt verder dat het merendeel, ruim twee derde, van de ondernemers met 2 of meer werkzame personen in het bedrijf denkt dat het personeelsbestand de komende drie maanden gelijk blijft. Ongeveer 2 op de 10 geeft aan een afname van het personeelsbestand te verwachten, waar 1 op de 10 juist een toename verwacht. Zowel bij een afname als een toename gaat het voornamelijk om een (relatief) kleine verandering in het personeelsbestand. Grotere bedrijven verwachten de komende maanden meer veranderingen rondom hun personeelsbestand dan het micro-mkb, zowel in afname als in toename van het aantal personeelsleden.

Thuiswerken of naar kantoor?

Bijna een vijfde van de ondernemers verwacht meer te zullen gaan thuiswerken dan vóór de coronacrisis. Dat aandeel is hoger bij grotere bedrijven. Genoemde redenen zijn onder andere het gemak en dat thuiswerken kosten- en tijdbesparend werkt. De helft van de respondenten geeft aan geen verandering te verwachten rondom het thuiswerken in vergelijking met de situatie van vóór de coronacrisis. Een veel genoemde toelichting hierbij is dat men voorheen ook al thuiswerkte of omdat men de voordelen van werken op kantoor ziet, zoals bijvoorbeeld de gezelligheid en het belang van face-to-face contact.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: