Elimineer jouw Remmende Gewoontes!

‘Most people don’t have that willingness to break bad habits. They have a lot of excuses and they talk like victims.’ Carlos Santana

Conditioneringen

We weten allemaal dat we vele conditioneringen hebben. Dat zijn aangeleerde  gewoontes in ons gedrag en ons denken. Daar zitten absoluut vele voordelen aan vast. Een aantal voordelen zijn:

 • De dingen die je doet kosten relatief weinig energie,
 • Je kunt het sneller uitvoeren,
 • Je hoeft er nauwelijks bij na te denken,
 • Je hebt snel oplossingen voor handen,
 • Enz.

Daardoor houden we energie en focus over voor de dingen waar we aandacht bij nodig hebben. De automatische piloot helpt enorm. Het bekendste voorbeeld is autorijden. Je doet het zonder echt na te denken en je hebt daardoor genoeg aandacht voor alles wat er om je heen gebeurt. Als ondernemer is dit natuurlijk erg prettig. Je doet je werk vakkundig, goed, hoge kwaliteit en snel. Allemaal mooie voordelen.

De Downside

Naast de vele voordelen, zijn er ook nadelen aan deze gewoontes. We vertonen ook gedrag, hebben gedachten en overtuigingen die ons niét helpen. Zeker niet om onze dromen te realiseren met onze business. Een aantal voorbeelden van mogelijke remmende gewoontes:

 • Te snel reageren op wat een ander zegt,
 • Automatische Gedachtes hebben als ‘Dat kan niet, Anderen zijn daar beter in, Dat gaat veel geld kosten, Daar gaat veel tijd inzitten, enz.’
 • Gedragingen als Niet luisteren, Mensen elke keer onderbreken, Vluchtgedrag vertonen als het moeilijk wordt,
 • Anderen de schuld geven,
 • Een Mindset hebben die vooral gericht is op tekorten. Dus het glas halfleeg zien.

Energie

Als je beseft dat alles Energie is, dus ook je gedachten, overtuigingen, emoties en woorden, snap je ook direct dat deze belemmerende gewoontes een negatieve aantrekkingskracht hebben.

Om je dromen te verwezenlijken moet je deze remmende conditioneringen veranderen. Doe je dit niet dan kan het heel goed zijn dat je bedrijf niet verder groeit en zelfs ingehaald wordt door anderen. Het fijne is om te beseffen dat conditioneringen zijn aangeleerd en niet aangeboren! Dat betekent ook dat jij oude gedragingen kunt afleren en nieuwe gewoontes kunt aanleren.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Zelfreflectie

Schrijf minimaal vijftien van deze gedachtes, overtuigingen, gedragingen op die jou tegenhouden om je grote volgende stap te zetten. Neem daar echt even de tijd voor. Durf eerlijk naar jezelf te zijn en in de spiegel te kijken. Te weinig zelfstandig ondernemers nemen de tijd om te evalueren en de zelfreflectie aan te gaan. Stel jezelf een paar vragen als:

 • Wat houdt mij nu tegen om te groeien?
 • Welke ‘negatieve’ gedachtes heb ik vaak over bepaalde onderwerpen?
 • Hoe reageer ik naar anderen als ik vind dat ze het totaal verkeerd zien?
 • Welke overtuigingen in het leven zie ik als dé Waarheid? En is dat ook echt die waarheid?
 • Durf ik naar andere meningen te luisteren of laat ik die niet binnen?
 • Wat accepteer ik niet van anderen, maar doe dat zelf soms wél?

Stap voor stap

Een aantal stappen om het praktisch en behapbaar voor je te maken.

 1. Kies uit de lange lijst die je nu gemaakt hebt één gewoonte die jij direct wilt aanpakken. Een gewoonte die veel invloed op jou en je bedrijf heeft. Als je deze niet meer zou tonen, gaat je leven er direct beter uitzien.
 2. Beschrijf dan kort in welke situaties dit gedrag het meest voorkomt. Is dat tijdens vergaderingen, bij bepaalde personen die je irriteren, als het erg druk is, alleen in je privéleven, …
 3. Vervolgens noteer je welke nadelige gevolgen dit voor jou en/of je bedrijf heeft. Een nadelig gevolg is ook dat je door dit gedrag iets niét in gang zet.
 4. Omschrijf dan hoe jij wél wilt reageren, denken, doen in die situaties. Maak dat zo helder en tastbaar mogelijk.
 5. Tot slot, wat gaat het jou opleveren als je dit nieuwe gedrag gaat toepassen? Beschrijf dat zo goed, dat je het helemaal al voelt voor jezelf.

Niet meer Tolereren

Nu ga je de actie in. Je weet welk gedrag je wilt aanpakken, wat de nadelige gevolgen zijn, in welke situaties deze het meest voorkomt, hoe het nieuwe gedrag er uitziet en wat het je gaat opleveren.

Dan komt nu je commitment. Vanaf nu Tolereer jij niét meer van jezelf dat je dit negatieve gedrag nog ergens vertoont. Wees daar duidelijk in voor jezelf. Als het toch gebeurt, dank dan die gedachte of dat gedrag voor het feit dat het je in het verleden ook geholpen heeft. Je hebt het nu echter niet meer nodig.Vertoon direct welk gedrag je wél wilt laten zien en zie de voordelen voor jou en de ander daarbij. Toon commitment, heb de discipline en wees consistent.

 

Als je het nieuwe gedrag nu vaak genoeg laat zien, kan je een 2e punt van je eerste lijst pakken. Dan ga je op dezelfde manier werken aan deze tweede remmende gewoonte.

Ik kan je garanderen dat elk nieuw gedrag dat jij je aanleert, ook positieve gevolgen heeft voor vele andere remmende conditioneringen.

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →