Jos Kenbeek: “Je meerwaarde als zzp’er is vaak groter dan je zelf denkt”

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Interview met Jos Kenbeek van One Off

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Jos Kenbeek van One Off. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies en voor wie?

Als Interieur Designer ontwerp ik showrooms, beursstands en producten voor bedrijven voornamelijk gerelateerd aan de keuken en de badkamerbranche. Omdat veel van mijn ontwerpen bedoeld zijn voor de vakhandel is het belangrijk dat ik goed op hoogte ben van de nieuwste interieurtrends, daarom werk ik nauw samen met trend forecasters en fabrikanten. Het gaat vaak om nieuwe materialen en producten die geïntroduceerd moeten worden. Het is ook heel leuk om deze kennis te verwerken in advertenties en brochures. Tevens ontwerp ik met enige regelmatig keukens en badkamers voor particulieren.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

In grote organisaties is de menselijke maat ver te zoeken. Ik heb behoefte aan een bank die zich richt op kleinere bedrijven zonder poeha en dure marketing acties. Daarnaast kan ik mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst een bankgebouw van binnen heb gezien. Online is prima en je wordt prettig en deskundig te woord gestaan aan de telefoon door de Knab medewerkers. De website en app zijn handig in het gebruik en de tarieven zijn heel transparant.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Onmisbaar om te overleven en wisselende inkomsten glad te strijken, maar ook om een leven naast werken te hebben. Voor de broodnodige ontspanning heb ik vakantie en vrije tijd nodig om mijn creatieve brein tot rust te krijgen. Ook in geval van ziekte of hulp aan naasten is een financiële reserve noodzakelijk.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Eén van mijn doelen is lage vaste kosten. Ik heb een kantoor aan huis dus geen huur en een privé auto, hetgeen in mijn geval de voordeligste optie is. Ik doe mijn administratie via een online boekhoudpakket en importeer bankmutaties vanuit Knab, waardoor ik goed inzicht heb in mijn financiële situatie. Overigens investeer ik graag in goed “gereedschap” zoals software en computers. Ik maak hierbij dankbaar gebruik van de fiscale mogelijkheden.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Je kunt een heel plan voor de langere termijn in elkaar zetten, maar daar geloof ik niet in. Belangrijker is dat je meerdere klanten hebt zodat je onderweg kunt bijsturen. Goed contact is de basis. Vaak blijkt dat er meer inkomsten uit bestaande klanten te halen valt, maar omdat je soms onvoldoende van elkaars kwaliteiten op de hoogte bent komt dit er niet altijd uit. Neem ook je klant mee in opdrachten die je voor andere klanten hebt gedaan. Je komt soms tot verrassende uitkomsten.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Over de korte termijn maak ik mij geen zorgen. Ik werk nu 8 jaar zelfstandig en kan in de regel 6 maanden vooruit met opdrachten en contracten. Ik ben lid van een Broodfonds. Daarmee ben ik 2 jaar verzekerd van inkomsten in geval van ziekte. Ik ben voorstander van een verplichte AOV voor alle werkenden met een wachttijd van twee jaar, mits deze betaalbaar wordt. Ik stort maandelijks, naast pensioen uit mijn tijd in loondienst, op een ZZP pensioen rekening. Verder probeer ik de hypotheek van ons huis zo veel mogelijk af te lossen. Ondanks de lage rente is het hebben van geen of weinig hypotheekschuld bij het bereiken van de pensioenleeftijd heel handig. Overigens geloof ik niet in stoppen op de pensioendatum. Werken (parttime) houdt de geest en het lijf soepel.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Aan de inkomsten kant; durf te onderhandelen over je tarieven ook als je al langer werkt met bestaande klanten. Je meerwaarde als zzp’er is vaak groter dan je zelf denkt. Het is uiteraard afhankelijk van de concurrentie in de markt waarin je werkt. Aan de uitgave kant; inzicht en overzicht over uitgaven is heel belangrijk en denk goed na waarin je wilt investeren. Keep it simpel.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →