Zzp’er kiest liefst voor elektrisch rijden bij volgende auto

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Wij geloven heilig in de zzp’er, omdat hij de ultieme specialist is.

ZZP Barometer

Brandstofkeuze voornamelijk ingegeven door milieuredenen

Maar liefst 58% van de ondervraagden zegt op benzine te rijden. Gevolgd door 27% die op diesel rijden. Daarna komen de milieuvriendelijkere oplossingen. 9% van de respondenten geeft aan hybride te rijden, terwijl 5% geheel elektrisch rijdt. Lpg staat laatste in de lijst met 2% van de ondervraagden die op deze brandstof rijdt. Deze uitkomst wordt bij aanschaf van de volgende auto aanzienlijk anders, zo blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer.

Brandstof van de toekomst

Terwijl nu nog 58% van de ondervraagden op diesel rijdt, hopen veel ondernemers dat dit in de toekomst anders zal zijn. Op de vraag: Op welke brandstof rijdt jouw volgende auto?, antwoordt nog maar 38% diesel. Van 37% is het de wens dat de volgende auto elektrisch rijdt, terwijl dit nu nog maar bij 5% het geval is. Ook zouden veel meer ondervraagden met de volgende auto hybride rijden (24%) dan nu het geval is. Waar nu nog 27% op diesel rijdt denkt 14% dat ze dat bij hun volgende auto nog steeds doen.

Terwijl er nu nog niemand op waterstof rijdt, denkt 10% dat ze dit bij de volgende auto wel doen. Ook CNG (groengras) wordt door 2% benoemd als de brandstof waar ze hun volgende auto mee zullen rijden. Lpg geniet net als nu het geval is, bij 2% de voorkeur.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

Milieu bepaalt keuze brandstof

De verandering voor brandstofkeuze wordt voornamelijk ingegeven door milieuredenen. 40% van de ondervraagden zegt te veranderen van brandstof vanwege het milieu. Ook de prijs van de brandstof (22%) en de belastingvoordelen (12%) worden benoemd als reden om van brandstof te veranderen.

Wat is voordeligste auto?

Op de vraag wat volgens zzp’ers de meest voordelige optie wat betreft het gebruik van een auto is, antwoordt 48% een tweedehandsauto. 20% van de respondenten zegt dat een privéauto het goedkoopst is om aan te schaffen, terwijl 19% juist zegt dat een auto zakelijk aanschaffen voordeliger is. Een auto leasen wordt door 14% genoemd.

Dat het moeilijk is om te bepalen wanneer een auto leasen/kopen/delen/privé- of zakelijk aanschaffen nou het voordeligst is, blijkt wel uit het percentage ondervraagde zzp’ers dat zegt het niet te weten (12%). Als andere voordelige opties worden ook nog benoemd: een auto delen (11%) en een nieuwe auto kopen (8%).

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: