Gelijk speelveld voor zelfstandigen

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Gelijk speelveld voor zelfstandigen

Machtsverschil zou moeten worden verkleind in plaats van het recht van de sterkste te laten gelden

DEN HAAG – Mei Li Vos (PvdA) lid van de Tweede Kamer heeft in een column op freelance.nl haar mening gegeven over ‘betutteling’ tijdens het politieke debat. Verbetervoorstellen kunnen gemakkelijk worden weggewuifd als betutteling. Rechts politieke partijen zouden daar dan ook gebruik van maken om het recht van de sterkste onder zelfstandige ondernemers te laten gelden. De PvdA en de SP zouden met meer wetsvoorstellen voor de zelfstandigen komen en iedere zelfstandige een gelijke kans willen geven in de arbeidsmarkt.

Betutteling

“Een van de grootste dooddoeners in het politieke debat over ondernemers vind ik als een verbetervoorstel wordt weggewuifd als ‘betutteling’. Het betekent meestal dat degene die veel tijd en moeite heeft gestoken in het begrijpen van een misstand of een inefficiëntie zijn of haar werk voor niets heeft gedaan omdat betutteling als verwijt alle andere argumenten wegblaast. Want als betuttelaar te boek staan is wel het laatste wat je wilt als wetgever. Althans, dat hopen de politici die hun gebrek aan argumenten willen verbergen met het wegwuivende gebaar van betutteling.” aldus Vos.

Ondernemers zijn geen watjes

Laatst zat Vos met een collega Erik Ziengs van de VVD in een hoorzitting over de problemen bij franchising. Zelfstandige ondernemers worden voor het blok gezet door de franchisegever om prijswijzigingen te slikken of te stikken, rare concurrentiebedingen en verkeerde informatie bij de start van een contract. De ondernemers hebben behoefte aan een wetgeving waardoor er wat meer evenwicht komt in de positie van opdrachtgever en opdrachtnemer. Mijn collega van de VVD vond dat maar betutteling: “Je gaat ondernemers toch geen luier om doen?”, vroeg Ziengs.

Een politicus moet voorzichtig zijn met het wegzetten van de ideeën van een ander als betuttelend. De persoon negeert een hele hoop mensen die met een reden vragen om een regel, omdat ze bijvoorbeeld last hebben van een ander. De problemen die zelfstandige ondernemers ondervinden in bepaalde contractvormen kan je niet zomaar afdoen door te zeggen dat ze het zelf maar moeten oplossen of dat ze beter moeten onderhandelen. Ondernemers zijn in de zin geen watjes die snel naar de overheid kijken voor oplossingen. Als ze dat al doen dan is daar goed over nagedacht.

Gelijk speelveld voor zelfstandigen

Als men echt gelooft dat het goed is dat de sterkste en slimste overwint, dan is het alleen maar hinderlijk als de minder sterke partij meer rechten krijgt. Dat past niet in je ideaalbeeld van de samenleving en economie.

De betuttelingskwestie is in die zin een mooie illustratie voor de verschillen tussen links en rechts. Rechts vindt het goed dat de sterkste ongehinderd kan ondernemen. Links is het eens dat het goed is als er een gelijk speelveld is voor zelfstandigen, en ziet het machtsverschil tussen ondernemers graag verkleinen. Dat verklaart wellicht ook waarom de PvdA en SP met meer voorstellen voor zelfstandig ondernemers en het MKB komen dan de VVD.  Ook is het daarom duidelijk waarom de VVD dat vervolgens betutteling noemt. Het accepteren van het recht van de sterkste vindt Vos niks en ziet liever een gelijk speelveld voor zelfstandigen.

Bron: freelance.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →