Voor zzp’ers bevat miljoenennota weinig nieuws

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Voor zzp’ers bevat miljoenennota weinig nieuws - ZZP Barometer

Het kabinet roemt in de Miljoenennota de bijdrage van zzp’ers aan werkgelegenheid, innovatie en productiviteit

In de troonrede van dit jaar werd voor het eerst in de geschiedenis een paar keer verwezen naar de 800.000 zzp’ers die Nederland rijk is. De Miljoenennota bevat voor deze groep echter weinig nieuws.  En verder is het kabinet een beetje dubbel over zzp’ers. Zo roemt het kabinet in de Miljoenennota enerzijds de bijdrage van zzp’ers aan werkgelegenheid, innovatie en productiviteit, terwijl het anderzijds de vrees uitspreekt dat de druk op de welvaartsstaat te groot wordt.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Stilte voor de storm

Weinig nieuws voor de zzp’er lijkt stilte voor de storm, want volgend voorjaar komt er een breed politiek debat over zzp’ers en dat kan alle kanten op gaan. Jarenlang was het beleid van de overheid erop gericht zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Iedereen die zzp’er wilde worden kon startersaftrek krijgen en zelfstandigenaftrek. Nu er zo’n 800.000 zzp’ers zijn, begint het kabinet terug te krabbelen. De minister van Financiën wijst met een beschuldigend vingertje naar de zzp’ers als het gaat over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. En de minister van Economische Zaken verwijt hen dat zij niet bijdragen aan innovatie en werkgelegenheid. Roemt het kabinet in de Miljoenennota enerzijds de bijdrage van zzp’ers aan werkgelegenheid, innovatie en productiviteit, anderzijds spreekt het de vrees uit dat de druk op de welvaartsstaat te groot wordt. Het oplossen van die tegenstrijdigheid wordt echter overgelaten aan de werkgroep Interdepartementaal Beleidsonderzoek ZZP. Uiterlijk 1 december moet zij met een rapport komen.

Zelfstandigenaftrek blijft zeker tot 2019

Ondanks alle geruchten van het tegendeel heeft het kabinet het niet aangedurfd om, vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek van de werkgroep, alvast de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek af te schaffen. De geraamde uitgaven aan zelfstandigenaftrek lopen zelfs op van 1.718 miljoen euro in 2014 tot 1.822 miljoen in 2019. Die voor de startersaftrek stijgen van 108 miljoen tot 115 miljoen. Ook wordt er vanuit het ministerie van Sociale Zaken zwaar ingezet op de bestrijding van “schijnconstructies” in het najaar komt er een wetsvoorstel om de ketenaansprakelijkheid te regelen, zodat niet alleen kleine zelfstandigen maar ook koppelbazen en hun opdrachtgevers kunnen worden aangepakt. De Inspectie SZW wordt daarvoor in 2015 verder uitgebreid.

Zzp-pensioenregeling

Het ministerie van Sociale Zaken bevestigt dat er een wettelijke grondslag komt voor de pensioenregeling voor zzp’ers waar de vier samenwerkende belangenorganisaties aan sleutelen samen met pensioenuitvoerder APG. Verder komt er ook een regeling waardoor het verlof en de uitkering voor zwangere zzp’ers kan overgaan op hun partner, als zij voor de bevaling komen te overlijden.

Bron: Thepostonline.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →