Houd je zakelijke en privé uitgaven uit elkaar als zzp’er

Oskar Barendse - Knab Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Financiën | ZZP Barometer

Scheiden is gewoon verstandig!

Nederland telt volgens het CBS ruim 500.000 ‘zelfstandigen zonder personeel’ (zzp’ers). En ieder jaar komen daar 40.000 tot 60.000 nieuwe zzp’ers bij. Je zou zeggen dat het aantal zelfstandigen enorm groeit, maar jaarlijks schrijven zo’n 35.000 zzp’ers zich ook weer uit. Het is dus niet allemaal rozengeur en maneschijn. Freelancen blijkt gewoon keihard werken, heel veel alleen doen en efficiënt leren omgaan met je tijd en middelen.

Vrijheid blijheid

Veel zzp’ers vinden de vrijheid van het zelfstandige bestaan een van de grootste voorrechten. Geen vaste uren, geen vaste dagen en dus flexibel genoeg om op een mooie dag aan het strand te werken. Of ’s ochtends bij het schoolzwemmen van de kinderen te kijken. Werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. En dat wordt nog eens versterkt door het gebruik van de mobiele telefoon en het gebruik van sociale media. Concepten worden bedacht tijdens het verschonen van een luier, mails worden beantwoord vanuit het bad en briefings liggen verborgen tussen de huis-aan-huis folders. En hoewel dit zeker zijn charme heeft, lijkt het voor veel ZZP’ers juist daar ook mis te gaan.

Een zakelijk etentje met de kinderen

De financiën hebben voor veel zzp’ers weinig prioriteit, mits er genoeg binnenkomt tenminste. Doorgaans maken zij geen scheiding tussen de zakelijke rekening en privé. Geld wordt opgenomen van de zakelijke rekening zodra dat privé nodig is. Het zakelijke bankpasje wordt gebruikt voor de dagelijkse boodschappen, op donderdag avond voor een etentje met de kinderen en op zondag voor een dagje winkelen. Hoe aantrekkelijk en eenvoudig het ook is, toch is het niet verstandig om op deze wijze met je financiën om te gaan.

Maak het jezelf gemakkelijk

Een duidelijke scheiding tussen zakelijk en privé is aan te raden. Het maakt je boekhouding simpelweg eenvoudiger. Wanneer je de zakelijke en privé kosten via één bankrekening regelt, ben je bij iedere kwartaalaangifte enorm aan het puzzelen met alle kostenposten. De kosten lopen door elkaar heen en het overzicht ben je al snel kwijt. Het bewaren en terugvinden van bonnetjes is per definitie een crime. Ik ken iemand die twee grote glazen potten boven zijn bureau heeft staan met zakelijke en privé bonnen. Elke bon gaat daar direct in, in plaats van in de wasmachine. Maar het kan ook ‘meer-van-nu’: koppel je zakelijke rekening aan een online boekhoudprogramma. Vaak worden dan automatisch gemaakte kosten verdeeld in bepaalde kostenplaatsen. Bijvoorbeeld benzinekosten of vakliteratuur.

Inzicht in je financiële situatie

Wil je meer inzicht in je privé geldzaken? Dan kan met een financiële planningstool, bijvoorbeeld het Financieel Plan van Knab. Knab biedt dit aan, speciaal voor particuliere klanten met een Premium account. Met deze online tool krijg je niet alleen inzicht in je huidige, maar ook in je toekomstige situatie. Zo kun je verschillende scenario’s bekijken. Je ziet wat er gebeurt met je financiën in verschillende situaties zoals het kopen van een huis, een extra studie of eerder stoppen met werk. Daarbij informeert Knab je over mogelijke kansen om geld te besparen of verdienen, met slimme alerts op basis van jouw Financieel Plan.

Scheiden is het devies

Efficiënt omgaan met tijd en middelen is voor iedere zzp‘er een must. Scheiden lijkt daarbij het leidende thema. Naast het scheiden van de zakelijke en de privé rekening, is het scheiden van werkuren en privé uren een dagelijkse uitdaging. Maar ook het scheiden van zakelijke social media activiteiten en doelloos scrollen door time lines is er één die veel zelfstandigen herkennen. Verder zijn de kilometer registratie van de auto en “zakelijke” afspraken met vrienden ook zaken die aandacht behoeven. Scheiden is het devies, hoe vervelend het ook klinkt.

Oskar Barendse - Knab
Oskar Barendse

Oskar is ervaren op het gebied van Life Planning en hanteert daarbij een unieke combinatie van financiële planning en mensgerichte praktijk. Binnen Knab houdt hij zich bezig met alles wat met personal finance en financiële planning te maken heeft.

Bekijk alle artikelen van Oskar Barendse →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →