Zzp-juristen maken opmars

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
library-438389_1280

Zzp’er met ‘soft skills’ heeft de toekomst

Juridische kennis is erg belangrijk, maar eigenlijk niet iets waardoor je je onderscheidt. In de toekomst draait het om andere vaardigheden. Psychologisch inzicht, kennis van ICT, ervaring met mediationtechnieken, om maar enkele te noemen. De soft skills dus. Ze noemen zich ‘Independant Legal Professional’, het zijn vaak eenpitters en zzp’ers, en ze kwamen afgelopen week in Zeist met ruim 100 soortgenoten bij elkaar op een door netwerkorganisatie OndernemendeJuristen georganiseerd congres.

Flexibele schil

Legal consultant Harm Cammel trakteerde de aanwezigen op een aantal bevindingen uit het onderzoek dat hij afgelopen jaren verrichtte onder de legal counsel van de grootste in Nederland gevestigde bedrijven. Hij benadrukte dat deze groep opdrachtgevers meer belang gaat hechten aan andere dan alleen juridische waarden in het werk van juristen in wat steeds vaker wordt omschreven als de flexibele schil van een organisatie.
Over die flexibele schil ging het ook in de daarop volgende forumdiscussie. Patrick van Doorn, hoofd juridische zaken van de Gemeente Utrecht, vertelde dat hij tegenwoordig ongeveer 20% van zijn budget vooraf reserveert voor het inhuren van zelfstandig werkende juristen. Deels omdat behoefte is aan een specifieke deskundigheid, deels om flexibeler te kunnen werken. Iets vergelijkbaars geldt voor Jan-Pieter Verwiel, general counsel van Eneco. Ook hij huurt steeds vaker zzp’ers in en kiest niet altijd gewoontegetrouw voor een advocatenkantoor. En ook in een bedrijfsmatige omgeving als bij Eneco stuit dat nog regelmatig op weerstand binnen de afdeling, omdat ook daar juristen werken die beantwoorden aan het traditionele beeld van de jurist die slechts schoorvoetend afscheid wil nemen van gegroeide gewoonten.

Weinig goeds

De dag werd afgesloten door Han Mesters, sectorspecialist zakelijke dienstverlening bij ABN AMRO. Hij voorspelt weinig goeds voor deze sector waar bedrijven links en rechts worden ingehaald door nieuwe aanbieders die met behulp van nieuwe technieken in toenemende mate succesvolle businessmodellen aanbieden. Ook de opkomst van generatie Z, die aangeeft niet meer of niet lang binnen bestaande structuren en organisaties te willen werken, zal een uitdaging zijn, zo voorspelde hij. Met name voor managers voorziet Mesters een zwarte toekomst.

Bron: Mr-Online

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →