Zzp’ers de dupe van identiteitsfraude

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
password-64047_1280

Identiteit van de zzp’er kan gevaar lopen

Als je zelfstandig bent is het krijgen van opdrachten sterk afhankelijk van hoe goed je jezelf onder de aandacht brengt. Dit betekent vaak het publiceren van persoonlijke gegevens, volledige naam, e-mailadres, telefoonnummer, geografische ligging, geschiedenis, etc. op meerdere websites en social media accounts. Zo kan je een doelwit voor hackers en cybercriminelen worden.

Doelwit voor hackers en cybercriminelen

Het opbouwen van een online personal brand als zzp’er, freelancer, consultant of andere zelfstandige professional is een geweldige manier om je bedrijf te laten groeien, maar door het promoten van jezelf op openbare websites, nodig je niet alleen potentiële klanten uit om je te vinden. Door de persoonlijke gegevens die je kunt plaatsen op allerlei sites en door de gevoelige bancaire en fiscale informatie die je mogelijk doorgeeft aan klanten, kan je een doelwit voor hackers en cybercriminelen worden. Naarmate er meer en meer gegevens online zijn, is het belangrijk dat je weet hoe je jezelf kan beschermen en wat te doen als je identiteit wordt gestolen en hoe dit zo snel mogelijk te herstellen. Een gestolen identiteit kan je niet alleen persoonlijk kapot maken, maar kan ook je hele levensonderhoud vernietigen. Hoewel het niet mogelijk is om alle risico’s uit te bannen, zijn er toch een aantal dingen die je zelf kunt beheren.

Handige tips

Becky Frost, van ProtectMyID en Will Pelgrin, van het Center for Internet Security bieden de volgende tips aan, om zzp’er, freelancer en zelfstandigen te helpen hun identiteit te beschermen en hun risico om ‘cybervictim’ te worden te verminderen.

Bewaar en het beheer jouw digitale ‘footprint’. Met behulp van naam en andere persoonlijke gegevens, doe je een paar zoekopdrachten op meerdere zoekmachines, om uit te vinden waar je allemaal bent opgenomen. Zodra je een idee hebt van de grootte van jouw digitale ‘footprint’, is het mogelijk om met opruimen te beginnen, door het verwijderen van inactieve profielen en het wegwerken van alle dubieuze foto’s en berichten.

Denk goed na voordat je iets ‘post’ en wees voorzichtig hoe je met anderen interactie hebt online. Wees selectief met de locaties waar je deelneemt.
Als je regelmatig bijdragen aan blogs of message boards, overweeg dan hoe anderen jouw verklaringen en opmerkingen kunnen interpreteren. Wees voorzichtig met het verwijzen naar waar je werkt, ook dat kan worden gebruikt bij hacken en andere oplichting.

Neem extra voorzorgsmaatregelen met gevoelige gegevens. Zzp’ers zijn meestal verplicht om hun bankgegevens te verstrekken en het invullen van belasting formulieren met hun sofi-nummer om betaald te krijgen. Het is aan te bevelen om deze documenten zo klein mogelijk in aantal te houden en goed te beveiligen.

Als je informatie hebt over jezelf of je bedrijf op je telefoon of tablet beveilig deze apparaten dan met een wachtwoord, vooral als je bijvoorbeeld facturen opslaat in de ‘cloud’. Zorg dat alle apparaten die hiervoor gebruikt worden up-to-date zijn en de juiste beveiliging hebben.

Controleer de privacy instellingen en het beleid. Door het creëren van sociale media accounts en andere online profielen, vertrouw je op systemen van derden als het gaat om het beschermen van je persoonsgegevens. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het duidelijk is wat het privacy beleid is op de website en wat jouw individuele privacy instellingen zijn.

Laat alleen de mensen die je vertrouwt toegang krijgen tot jouw profiel en de informatie die je plaatst. Sommige sites kunnen informatie delen, zoals e-mailadressen of voorkeuren van de gebruiker, met andere partijen. Indien het privacybeleid van een website te vaag is of niet goed jou informatie kan beschermen, kan je de website beter niet te gebruiken.

Bewaak je rekeningen en wees alert op eventuele verdachte activiteiten. Het eerste teken van identiteitsdiefstal is ongebruikelijk kosten op bank- of creditcards. Het nauwlettend in de gaten houden van alle financiële administratie bij banken en creditcards is de eerste verdedigingslinie als het gaat om fraude spotten. Verder is een minder voor de hand liggend teken van diefstal van identiteit, als een incassobureau contact opneemt over een betaling die u niet herkent, dan zou het kunnen betekenen dat iemand een valse rekening creëerde met uw persoonlijke gegevens.

Negeer verdachte activiteiten niet. Bewaak jou identiteit en blijf waakzaam.

Bron: Businessnewdialy

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →