“Verplichte verzekering zzp’ers speerpunt PvdA ”

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
hand-70508_1280

Verplicht arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’er

Voor zelfstandigen moet er weer een verplichte verzekering komen tegen arbeidsongeschiktheid. Dit bepleit Roos Vermeij, Tweede Kamerlid voor de PvdA, bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Pleidooi PvdA

Het voorstel van Vermeij past in een pleidooi van de PvdA voor herwaardering van collectiviteiten. “Het afgelopen decennium zijn we doorgeschoten in de waardering van keuzevrijheid en individualisering, waarbij je zelf dingen moet regelen. Wij zijn daar als PvdA misschien te veel in meegegaan”, zegt Vermeij. Een verplichte verzekering voor zelfstandigen tegen arbeidsongeschiktheid ziet Vermeij als speerpunt in deze herwaardering. “11 procent van de beroepsbevolking is zzp’er en dat zijn alleen de geregistreerde zelfstandigen. Voor hen is te weinig geregeld. Er komt nu een pensioenfonds voor zelfstandigen. De deelname is vrijwillig, de jaarlijkse inleg mogen zij zelf bepalen. Dat was een groot knelpunt. Een ander belangrijk punt is de arbeidsongeschiktheid. De commerciële verzekeringen zijn enorm duur waardoor zelfstandigen niet of te weinig verzekerd zijn.”

Verplichte collectieve verzekering

Vermeij wil dat oplossen met de herinrichting van een verplichte collectieve verzekering. ‘Maar ik heb ik nog geen uitgewerkt plan. Ik wil het inbrengen in de discussie en ik wil dat eraan gewerkt wordt.’ Vermeij verwacht dat haar voorstel wordt meegenomen in de studie die ambtenaren nu doen naar de positie van zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel. Ook D66 voelt wel wat voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers, maar zoekt het eerder in de mogelijkheid voor zzp’ers die net uit loondienst komen om de werknemersverzekering voort te zetten. De VVD vindt dat een zzp’er zelf kiest voor ondernemerschap. Tot augustus 2004 was er al de WAZ, de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen. Die bood, afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, maximaal een uitkering op bijstandsniveau en werd uitgevoerd door het UWV. Het kabinet Balkenende II van CDA, VVD en D66 schafte de WAZ af, vooral omdat de premie, 8,8 procent van het jaarinkomen, te hoog werd geacht. “Wij waren indertijd tegen afschaffing”, zegt Vermeij. Zij kan zich voorstellen dat het UWV weer de uitvoering van een verplichte regeling krijgt toebedeeld, maar over premie- of uitkeringshoogte wil zij nog niets zeggen. Wel dat de regeling verplicht moet zijn om de regeling betaalbaar te maken.

Fusie Pensioenfondsen

In het kader van de herwaardering van collectieve voorzieningen staat Vermeij pal voor de pensioenregelingen. “In de discussies over pensioenen doen voorstellen over individuele pensioenpotjes opgeld. Dat is geen goed idee. We moeten de collectieve regelingen handhaven, maar wel moderniseren. Omdat pensioenfondsen nu een premie hanteren voor jongeren en ouderen, subsidiëren jongeren in de praktijk de ouderen. Daar moeten we eens goed naar kijken. Je zou kunnen denken aan een premie per geboortejaar, maar er is een reeks oplossingen denkbaar.” Vermeij wil ook de ‘waardeoverdracht’ versoepelen. Bij het wisselen van baan en pensioenfonds kan de werknemer het pensioenfonds van de oude werkgever vragen zijn pensioengeld over te maken naar het fonds van het nieuwe werkgever. Deze waardeoverdracht is volgens Vermeij nu te complex en nadelig voor jonge werknemers. Fusie van pensioenfondsen en samenbundeling van een beperkt aantal pensioenuitvoerders kan volgens haar een oplossing zijn. “Binnen een paar jaar zijn we al van zo’n zeshonderd naar ongeveer vierhonderd pensioenfondsen gegaan. Rond de eeuwwisseling waren het er nog bijna duizend. Een groot aantal werkt al samen binnen een paar pensioenuitvoerders. Denk aan APG, dat het ABP en SFB in beheer heeft. Ik denk dat we naar vijf of hooguit tien pensioenuitvoerders toe moeten.”

Bron: Blendle/Volkskrant

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →