Zzp’er zorgt voor strijd tussen VVD en PvdA

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
businessman-336621_1280

Aanpak zzp’er heikel punt voor VVD en PvdA

VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar het gaat om de aanpak van zelfstandigen zonder personeel. De VVD spreekt van de zzp’ers als ‘helden’ en wil cao’s verbieden die bepalingen bevatten over beperking van de inhuur van zelfstandigen of uitzendkrachten. De PvdA is daar fel tegen.

Initiatiefwetsvoorstel

Woensdag, bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer, bleek dat VVD en PvdA lijnrecht tegenover elkaar staan. VVD-kamerlid Anne Mulder kondigde daar aan met een initiatiefwetsvoorstel te komen om cao’s, zoals die van de zuivelindustrie, te verbieden. In de zuivel-cao stond dat het aantal uitzendkrachten in een bedrijf niet meer dan een tiende van het totale personeelsbestand mag zijn. Volgens uitzendkoepel ABU staan in zeker een kwart van alle cao’s in Nederland dergelijke beperkende bepalingen voor uitzendkrachten, payrollers of zelfstandigen. PvdA-kamerlid Roos Vermeij is echter een groot voorstander van een zo groot mogelijke onderhandelingsvrijheid van werkgevers en vakbeweging aan de cao-tafels en ziet zodoende niets in een verbod op cao’s met beperkende maatregelen. Vermeij denkt bovendien dat bepalingen over bijvoorbeeld een maximumpercentage van uitzendkrachten en zzp’ers kunnen voorkomen dat werkgevers te makkelijk afscheid nemen van hun vaste werknemers die vervolgens worden ingeruild voor flexwerkers. Ook de vakcentrales FNV en CNV zijn die mening toegedaan en spreken net als de PvdA van ‘doorgeschoten flexibilisering’. Een van de meest geliefde oppositiepartijen van het kabinet, D66, voelt wel iets voor het plan van de VVD.

Verplichte collectieve verzekering

De PvdA maakt zich vooral zorgen om de ‘vele zzp’ers’ die heel weinig verdienen en mogelijk door de bodem gaan zakken. ‘Veel zelfstandigen hebben nu geen enkele bescherming’, aldus Vermeij. Ze maakt zich daarom sterk voor een verplichte, collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Juist door het verplichte karakter bereik je een grote groep Nederlanders, meent Vermeij. Zo’n 11% van de beroepsbevolking is volgens haar nu zelfstandige. ‘Door het grote volume wordt de verzekering goedkoper.’
VVD’er Mulder maakt zich op zijn beurt weer kwaad om dit voorstel van de coalitiepartner. Hij wijst erop dat het overgrote deel van de zzp’ers juist bewust heeft gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap. Zij hebben volgens hem helemaal geen behoefte aan verplichte verzekeringen.
Mulder vreest dat in Nederland het denken over de arbeidsmarkt is stilgezet na het sociaal akkoord vorig jaar tussen het kabinet, de werkgevers en de bonden. Hij is blij dat verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher de wetgeving die uit dit akkoord voortkomt, snel evalueert, want hij sluit niet uit dat zo’n wet niet oplevert wat toen is beoogd: meer contracten voor onbepaalde tijd door vaste contracten minder vast en flexcontracten minder flex te maken. Ook dit ziet de PvdA duidelijk anders.

Positie en toekomst zzp’er

Op dit moment werken ambtenaren aan een rapport over de positie en de toekomst van zelfstandigen. Vorige week maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken echter bekend dat het eindrapport wordt uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2015, volgens hem omdat het ‘ingewikkelde materie’ betreft. D66 denkt echter dat het kabinet dit rapport over de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar heen willen tillen, omdat de regeringspartijen een heel forse afstraffing vrezen. Verder maakt de Kamer zich ook druk over de twee jaar loonbetaling bij ziekte. VVD, CDA, D66, GroenLinks en SGP menen dat met name kleine werkgevers hierdoor te huiverig worden nog personeel aan te nemen. Nog voor Kerstmis komt het kabinet met een evaluatie over de loondoorbetalingplicht. Onder meer VVD en CDA willen die afwachten, maar denken op voorhand dat de loondoorbetaling kan worden beperkt naar een jaar.

Bron: Financieel Dagblad

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →