Arbeidswet flexwerk België soepeler dan in Nederland

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Inkomen & risico | ZZP Barometer

Belgische arbeidswet soepeler voor flexwerk

Wereldwijd zijn er maar elf landen waar de arbeidswetgeving voor flexwerk, tijdelijke contracten, uitzendwerk en freelance opdrachten, soepeler is dan in België, maar de hoge loonkosten doen dat ‘voordeel’ weer teniet.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

“Klimaat flexwerk”

België is een van de tachtig industrie- en groeilanden die voorkomen in een rapport over de Index Flexibele Arbeid, opgesteld door het uitzendbedrijf Manpower. Die index meet ‘het klimaat om flexibele werknemers aan te werven’. Daarbij wordt vooral gekeken naar de beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten, de kostprijs van tijdelijke werknemers, de soepelheid van de arbeidswetgeving en de productiviteit van de flexwerkers. Uit een vergelijking van data en wetgeving blijken Hongkong, de Verenigde Staten en China wereldwijd de meest aantrekkelijke landen te zijn voor flexibele arbeid. Bij de allerslechtste scores behoren Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg. België staat pas op plaats 57 op de wereldranglijst. Dat is zelfs vier plaatsen lager dan bij de vorige editie van het onderzoek, in 2013. Tegenover een behoorlijke arbeidsproductiviteit, 25ste plaats, doet België het erg slecht inzake loonkosten, bijna geen enkel land is duurder. Maar ook het aantal en de snelle beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten voor flexibele arbeidscontracten, 50ste plaat, valt tegen. Manpower raamt het contingent geschoolde flexwerkers in België op 192.000. Niet zo veel, 3,8 procent, op een totale beroepsbevolking van 4,9 miljoen. In Nederland gaat het om 4,9 procent.

zzpeuropa

Buurlanden

Het meest opmerkelijke resultaat is de twaalfde plaats voor België als het gaat over de soepelheid van de arbeidswetgeving. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de duurtijd van de opzegperiode en de hoogte van de ontslagkosten, maar ook naar de mogelijkheid om meerdere contracten van bepaalde duur af te sluiten. In België staat er bijvoorbeeld ook geen limiet op de looptijd van een contract van bepaalde duur. In Duitsland is er een limiet van 24 maanden, in Frankrijk zelfs van 18 maanden. Een vergelijking met onze buurlanden toont aan dat alleen in het Verenigd Koninkrijk de arbeidswetten voordeliger zijn voor flexwerk dan in België. Anders dan vaak wordt gedacht, zijn de Belgische regels soepeler dan in Nederland. In Duitsland en Frankrijk is de arbeidswetgeving zelfs een heel pak strenger en rigider voor tijdelijke arbeidscontracten.
Van alle buurlanden scoort het Verenigd Koninkrijk op alle onderdelen als hoogste. Het VK is het enige Europese land in de mondiale top tien.

Bron: De Standaard

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →