Zzp’ers moeten gewoon pensioen opbouwen

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

“Leger van 1 miljoen zzp’ers splitsen”

Zelfstandigen zonder personeel ,zzp’ers, die buiten hun wil ‘eigen baas’ zijn geworden, moeten straks net als iedere andere werknemer gewoon pensioen kunnen opbouwen.

“Scheidslijn aanbrengen”

De Sociaal-Economische Raad hoopt dat werkgevers en werknemers het daarover eens kunnen worden. SER-voorzitter Mariëtte Hamer zei dat gisteren bij het slot van de Nationale Pensioendialoog in Nieuwegein. ,,De zzp’ers vormen een diffuse groep. We moeten misschien proberen een scheidslijn aan te brengen tussen echte ondernemers en wie niet vrijwillig zzp’er is geworden.”

“Leger zzp’ers splitsen”

Volgens FNV-pensioenbestuurder Gijs van Dijk heeft de SER nog niet echt de tijd gehad om deze discussie grondig te voeren, maar zouden ook de werkgevers er niet afkerig van zijn het nu al rond 1 miljoen Nederlanders tellende leger nieuwe zelfstandigen te splitsen. De echte ondernemers onder de zzp’ers regelen dan hun eigen pensioen, voor de anderen staan collectieve regelingen open.
Het vertrouwen van veel Nederlanders in ‘het beste pensioenstelsel ter wereld’ heeft de afgelopen jaren rake klappen opgelopen, zo erkende staatssecretaris Jetta Klijnsma gisteren toen ze de deelnemers aan de Pensioendialoog dankte. ,,Ik begrijp sommige heftige reacties heel goed; mensen hebben het zwaar voor de kiezen gekregen. Ze dachten dat hun pensioen gegarandeerd was, maar kregen door de crisis minder geld. Dat heeft hun vertrouwen een knauw gegeven.”

Nieuw pensioenstelsel

De Nationale Pensioendialoog gaat verder over een heel nieuw pensioenstelsel. Dat is nodig omdat de bevolking vergrijst, arbeid flexibeler is en bijna niemand nog zijn leven lang bij dezelfde baas werkt. Gisteren nog stuurde Klijnsma een aantal ‘rode draden’ naar de Kamer, in mei volgt een hoofdlijnennotitie. Duidelijk is al dat de pensioenen transparanter en minder complex moeten worden en de voorlichting veel beter, daar moet straks al in het onderwijs aandacht voor zijn.

Bron: Blendle/Dagblad van het Noorden

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →