Argwaan bij zzp’ers over nieuw pensioenfonds

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

“Nieuw ZZP Pensioenfonds voor veel zzp’ers niet haalbaar”

Het ZZP Pensioenfonds, dat wordt gelanceerd, zorgt voor enthousiaste én terughoudende reacties bij zzp’ers. Voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland laat weten dat er meer dan tienduizend zelfstandigen geïnteresseerd zijn in het fonds. Of het ook tot echte deelname komt, is nog maar de vraag.

Grote vraagtekens

„Er is veel enthousiasme bij onze achterban, maar wij merken ook dat er bij veel mensen argwaan heerst. Zij willen eerst uitzoeken hoe de vork in de steel zit. De pensioenfondsen staan er nou eenmaal niet goed op en daar hebben wij ook last van”, aldus ZZP Pensioenfonds.
Ons land telt ongeveer 800.000 zzp’ers, waarvan het merendeel geen pensioen opbouwt. Critici plaatsen dan ook grote vraagtekens bij het nieuwe pensioenfonds. Zij vrezen voor een debacle, omdat veel zzp’ers geen geld hebben om een pensioen op te bouwen. Verder menen zij dat het nieuwe fonds te veel weg heeft van bestaande producten zoals een bancaire lijfrente of een beleggingsrekening.

De kosten

Deelnemers aan het ZZP Pensioenfonds betalen een eenmalig bedrag van €40 euro. Verder zijn ze jaarlijks €35 aan administratiekosten kwijt en wordt er 0,35% aan beheerkosten gerekend. Volgens Post is het vooral voor zzp’ers die de afgelopen zeven jaar geen pensioen hebben opgebouwd fiscaal aantrekkelijk om een grote storting te doen. Verder kunnen zelfstandigen ook bestaande lijfrentes en andere financiële producten overzetten naar het fonds. Het pensioen dat bij een eerdere werkgever is opgebouwd, kan niet worden overgeheveld.

“Zzp’er kan niet zelf beleggen”

Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, Platform Zelfstandige Ondernemers, FNV Zelfstandigen en pensioenuitvoerder APG hebben de afgelopen maanden intensief gesproken over het beleggingsbeleid dat vooral open en transparant moet zijn. Er wordt in ieder geval niet gewerkt met een individueel beleggingsprofiel en risicoanalyse. Om een zo hoog mogelijk gemiddeld rendement te behalen wordt per leeftijdsgroep een beleggingsmix gevormd. Het geld van de deelnemer wordt belegd in negen verschillende fondsen om het risico zoveel mogelijk te spreiden. Loyalis, onderdeel van APG, is de uitvoerder en handelt in opdracht van de zzp’er. De zelfstandigen kunnen niet zelf beleggen. Zij bepalen wel hoeveel er maandelijks of jaarlijks wordt ingelegd in het pensioenfonds.

Bron: Blendle/Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →