Biesheuvel in de bres voor zzp ’ers én werkgevers

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
hand-237143_1280

“Zzp’ers de helden van onze economie”

Oud MKB-voorman Hans Biesheuvel broedt op nieuwe manieren om het aantal banen te laten groeien. Anders zal het aantal zzp’ers alleen maar toenemen,‘De helden van onze economie’.

“Een bedankje”

Het kabinet had eigenlijk rond de jaarwisseling alle zzp’ers een brief moeten sturen, vindt Hans Biesheuvel. ,”Een soort kerstboodschap om ze te bedanken voor de manier waarop ze Nederland de afgelopen vijf jaar door de crisis hebben getrokken. Het zijn de helden van onze economie, dat vind ik oprecht”, zegt de oud-voorman van MKB Nederland, die vorig jaar zijn eigen ondernemersbeweging begon onder de naam ONL voor ondernemers. “Het zijn heel flexibele mensen die zich continu aanpassen aan wisselende omstandigheden. Dat moet je belonen, niet bestraffen. Dan moet je zeggen: wat fantastisch dat je dit doet! Niet: we willen eigenlijk iedereen terugdrukken in de vaste baan die er niet is.” Want dat is de manier waarop het kabinet zzp’ers nu tegemoet treedt, vindt Biesheuvel, met voortdurend de suggestie dat wordt bezuinigd op de zelfstandigenaftrek. „Een heel verkeerde aanpak. Deze mensen zijn bereid hun nek uit te steken. Daar moet Nederland het van hebben.” Dat er ook zzp’ers zijn die tegen wil en dank zelfstandigen zijn geworden, erkent hij meteen. ,,Maar dat is een klein percentage, zo bleek laatst nog uit onderzoeken van het SCP en de Erasmus Universiteit. En toch gaat het altijd daarover. Nooit over de overgrote meerderheid die happy is en voor Nederland zo belangrijk.”

“Klein is het nieuwe groot”

Verplaats je eens in de positie van werkgevers, zegt hij. ,,Hele bedrijfstakken schrikken terug voor de risico’s om iemand aan te nemen. Je kunt beter aan die knoppen draaien: zorg dat de lasten op arbeid omlaag gaan, zodat de animo om iemand in dienst te nemen, terugkomt. Klein is het nieuwe groot. Daar moeten we de wet- en regelgeving op aanpassen. Die is heel erg gebaseerd op grote bedrijven.” Ook belastingregels en het onderwijs behoeven afstemming op de economie van vandaag, betoogt Biesheuvel. ,,Functie-eisen veranderen sneller. De gemiddelde onderwijsduur per persoon is nu twintig jaar. Zo lang bestaat een gemiddeld bedrijf niet eens meer.” Maar de vakbonden zullen het opvatten als een in mooie praat verpakte aanval op de vaste baan. Zijn we straks allemaal zzp’ers? Biesheuvel: “Dat lijkt me te ver gaan. Ik zeg vaak tegen ondernemers: je moet ook loyaliteit opbouwen, vakkennis en relaties met klanten. Dat kan je niet doen met alleen ingehuurde voorbijgangers. Aan de andere kant: in tien jaar tijd ging het aantal mensen met een vaste arbeidsovereenkomst terug van zo’n 90 naar 68 procent. Als de economie zo snel verandert, is het de vraag wat vastigheid waard is.”

“Een tussenvorm”

Een tussenvorm ligt meer voor de hand. ,,Met mensen van de vakbond en SER-lid Aukje Nauta heb ik gepleit voor een employabilitycontract, een contract van vijf jaar. Ondernemers kunnen die periode beter overzien, waardoor ze weer mensen aannemen. Naast de reiskostenvergoeding en het vakantiegeld wordt tijd en geld ingebouwd voor scholing, zodat werknemers worden geprikkeld om na die vijf jaar beslagen ten ijs te komen op de arbeidsmarkt.” Is de polder hier klaar voor? En de politiek? Biesheuvel is optimistisch. “De politiek heeft ons harder nodig dan ooit. Goed beschouwd groeit de economie al tien jaar niet. Mijn grootste zorg is dat er nu wel enige groei komt, maar geen banen. Wij ondernemers staan sterker dan ooit. Zonder ons komen die banen er niet.”

Bron: Blendle/ Dagblad van het Noorden

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →