Lagere kilometerkostprijs voor zzp’er door aanschaf in privé

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

 Aanschaf in privé voor veel zzp’ers voordeliger

Veel zelfstandigen zonder personeel, beter bekend als zzp’ers, gebruiken voor hun werkzaamheden een bestelauto. Fiscaal komt bij aanschaf van zo’n bestelauto dan de vraag op wat de meest slimme keus is. Moet de auto “op de zaak” of toch maar liever “privé”? En maakt het nog verschil of het een nieuwe of gebruikte bestelauto is? In dit artikel een inventarisatie van de mogelijkheden.

Bij de afweging speelt in de eerste plaats de bijtelling een rol. Wordt de auto voor de inkomstenbelasting zakelijk aangeschaft, dan zijn alle kosten van de bestelauto aftrekbaar. Dat geldt ook voor de afschrijving. Wordt de bestelauto ook privé gebruikt, dan geldt daarvoor de bekende fiscale ‘bijtelling’. Die bedraagt doorgaans 25% van de catalogusprijs inclusief btw en bpm. Juist die laatste twee componenten, de btw en de bpm, zorgen ervoor dat de bijtelling een groot deel van de kostenaftrek ongedaan maakt. Bij de ondernemer zitten btw en bpm veelal niet in zijn kostprijs, maar de bijtelling wordt er wèl over berekend. Zeker als u jaarlijks een behoorlijk aantal zakelijke kilometers rijdt, kan het daarom een voordelige keus zijn om de bestelauto privé aan te schaffen. Weliswaar zijn de kosten dan niet aftrekbaar, maar daar staat tegenover dat u ook geen bijtelling hebt. Fiscaal is er desondanks toch nog sprake van een aftrekpost, namelijk 19 eurocent per gereden zakelijke kilometer.
Zeker bij aanschaf (of financial lease) van een gebruikte bestelauto is aanschaf in privé het overwegen waard. Bij zakelijke aanschaf zou de bijtelling anders over de catalogusprijs van de auto gaan. Daardoor staat de bijtelling in zo’n situatie vaak niet meer in verhouding tot de werkelijke kosten.

Wel moet u voor een eerlijke vergelijking meenemen dat bij zakelijke aanschaf van een nieuwe of een gebruikte bestelauto een extra fiscale aftrekpost van toepassing kan zijn: De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze kan oplopen tot 28% van de investering. Dit is echter een eenmalige aftrekpost. Bij aanschaf in privé is er jaarlijks het voordeel van het niet hebben van bijtelling. Op specifieke auto’s kan ook de milieu-investeringsaftrek van toepassing zijn. Het gaat dan om een nieuwe aardgasbestelauto of koelauto met zonnecellen. Dat kan zakelijke aanschaf juist weer interessant maken.

Voor de bpm-vrijstelling, en ook voor het lage mrb-tarief voor bestelauto’s van ondernemers, maakt uw keuze voor de inkomstenbelasting geen verschil. Mits u btw-ondernemer bent en de auto minimaal 10% zakelijk gebruikt, zijn deze regelingen ook op een privé aangeschafte bestelauto van toepassing.

Dan hebben we ten slotte ook nog met de btw te maken. De btw is bij aanschaf op de zaak normaalgesproken aftrekbaar. Bij aanschaf in privé kan dat echter ook het geval zijn. De btw kent namelijk haar eigen keuzemogelijkheid. De keuze die u voor de inkomstenbelasting maakt (samengevat: wel of geen bijtelling door aanschaf op de zaak of in privé), is daarvoor niet van belang. Ook bij aanschaf in privé kan een zzp’er voor de btw er tóch voor kiezen de auto tot het btw-ondernemingsvermogen te rekenen en te behandelen zoals elke andere zakelijke investering. De btw is dan gewoon aftrekbaar. Vanzelfsprekend geldt dan wel de gebruikelijke btw-heffing over het privégebruik, maar dat is bij de auto op de zaak ook het geval.

Al met al heel wat belastingen die de afweging soms best lastig kunnen maken. Het niet hebben van bijtelling, in combinatie met het wèl kunnen aftrekken van 19 cent per kilometer en daarbij dan tóch btw-aftrek, bpm-vrijstelling en het lage mrb-tarief, maken de keuze voor aanschaf in privé voor veel zzp’ers echter voordelig.

Veel fiscaal-vriendelijke kilometers toegewenst!

Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →