Uber grote concurrent van ’Yellow Cab’

Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
taxicabs-498436_1280

Freelance chauffeurs bieden betere service

De wereldberoemde banaangele taxi’s in New York dreigen van de weg te worden gereden door online taxibedrijf Uber. Alhoewel je in de Metropool niet om de taxi’s heen kunt, haalt de concurrentie ze op hoge snelheid in.

Peperduur

Sinds de legendarische New Yorkse burgemeester LaGuardia in 1937 ’de wet Haas’ introduceerde om chaos in de stad te voorkomen, heeft het aantal uitgegeven taxivergunningen altijd rond de 13.200 gelegen. Maar sinds deze maand rijden er zelfs voor het eerst meer wagens van de online taxidienst, met freelancers, in de stad dan de gele auto’s. De cijfers: 13.587 tegenover 14.088 geregistreerde wagens van Uber. De vergunningen, een platte medaille die op de motorkap wordt vastgeklonken en gecontroleerd door een speciale taxipolitie, zijn peperduur. In 2013 werd nog meer dan een miljoen neergeteld. Door concurrentie van Uber lopen die bedragen echter snel terug. Dit jaar is de vergunning, waarop door meerdere chauffeurs wordt gereden, nog 872.000 dollar waard. Een daling met bijna 20 procent.

De meningen

De chauffeurs in de yellow cabs staan bekend om hun knorrigheid, spreken vaak zeer slecht Engels, rijden als gekken, spreken consequent in een andere taal in hun mobiele telefoon met hun thuisland en snauwen je af als je in hun ogen te weinig fooi geeft, geven ontevreden New Yorkers aan in enquêtes.
Voordeel van Uber vinden de New Yorkers dat je via de app van de online taxidienst op elk moment een rondrijdende wagen kan reserveren. Bovendien vinden veel inwoners van de stad de service van Uber beter en zou het ritje goedkoper zijn. Maar ook over Uber zijn klachten. Zo zouden de auto’s niet veilig zijn en de ritjes tijdens piekuren steeds duurder worden. Ook zijn er vragen of het bedrijfsmodel met de freelance chauffeurs wel houdbaar is. Vooral de vakbonden hebben daar klachten over.

Groeien als kool

De onderneming uit San Francisco groeit ondanks de juridische tegenstand echter als kool. Niet voor niks wordt op Wall Street al weken gespeculeerd over de superbeursgang van het taxibedrijf, dat nu al op een waarde van 41,2 miljard dollar wordt geschat. Volgens veel analisten een logische stap, helemaal als in ogenschouw wordt genomen dat Uber-oprichters Travis Kalanick en Garett Camp hun taxi-app vastlegden in maart 2009, hetzelfde tijdstip dat wordt gezien als het startschot van de wederopmars van de beurzen.

Bron: Blendle/Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →