Terugdringen aantal zzp’ers is een illusie

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Vooral jongeren de dupe Wet Werk en Zekerheid

In het Financieel Dagblad van 28 april waarschuwt Ton Wilthagen, hoogleraar en arbeidsmarktexpert, voor het gebrek aan visie op de snel veranderende arbeidsmarkt en de eisen die daarmee samen gaan. Met de invoering van grote delen van de Wet Werk en Zekerheid, per 1 juli, zou de arbeidsmarkt nog beter af zijn met de huidige arbeidswetgeving. Wilthagen richt zich met zijn mening rechtstreeks tot de politiek, vakbonden en werkgeversorganisaties.

Zzp’ers en visie

Volgens Wilthagen is het een illusie dat het aantal zzp’ers weer kan worden teruggedrongen. “We hebben er nu 880.000, we gaan naar de één miljoen. Dat is een nieuwe realiteit waar je je visie op moet baseren.” Politiek en polder kunnen beter bekijken hoe zij de onvermijdelijke opmars van flex in betere banen kunnen leiden, zodat flexkrachten niet vervallen in armoede, lange perioden van werkloosheid en toegang krijgen tot de woningmarkt. “Doe je dat niet, dan drijf je vanzelf af naar een Angelsaksisch model van zelfredzaamheid. De waarden en normen voor goed werk die we nu van belang vinden, kunnen we ook inpassen de nieuwe arbeidsmarkt”, is de mening van Wilthagen.

Jongeren slachtoffer

Verder zullen vooral jongeren slachtoffer worden van de nieuwe wet, meent Wilthagen, omdat deze groep geen zekerheden geboden krijgen. “Door alle dynamiek, de sterke opkomst van flexwerk, de sterke groeiende kloof tussen flex en een vast contract, is het goed inkaderen van die veranderingen cruciaal geworden.” Wilthagen kan maar één conclusie trekken: “dit proces faalt op alle fronten.”

Oude oplossingen

Over de Wet Werk en Zekerheid zegt Wilthagen verder: “Een gevaarlijk experiment en een politieke oplossing die helemaal past bij een oude sfeer van polderpartijen die sociale akkoorden sluiten, maar die niet de juiste richting aangeven” Minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher wil volgens Wilthagen terug naar het verleden en zoekt oude oplossingen voor nieuwe problemen. “De arrangementen die we maken op de arbeidsmarkt, moeten aansluiten bij de nieuwe netwerkeconomie”, aldus Wilthagen.

Bron: FD.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →