Uitbuiting zzp-piloten door budgetmaatschappijen

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
cockpit

Pay-to-fly-constructie onveilige situatie

Over de situatie van piloten, die voor goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegen is al eerder discussie geweest. Naar aanleiding van een verschenen rapport van de Universiteit van Gent wordt nu aan de bel getrokken door Europarlementariërs . Zij noemen de situatie onveilig, in het radioprogramma Reporter Radio.

Pay-to-fly

Tegenwoordig vliegen bij goedkopere vliegtuigmaatschappijen vaak piloten als zzp’er onder nulurencontract. De zogenaamde pay-to-fly constructie. De piloot, die in wezen een schuld heeft bij zijn luchtvaartmaatschappij, betaalt deze terug door vluchten te maken. De piloot verdient hiermee vlieguren. Ryan Air en Norwegian Airlines zouden een dergelijke construtie gebruiken. De piloot heeft hierdoor een onzekere verhouding met zijn werkgever.

Rapport

Uit een verschenen rapport van de Universiteit van Gent, blijkt dat de helft van de piloten van goedkope luchtvaartmaatschappijen als zzp’er werkt. De piloten werken via een uitzendbureau met een nulurencontract en in de zogenoemde pay-to-fly-constructies.

Uitbuiting

Europarlementariërs Wim van de Camp, CDA, Peter van Dalen, Christenunie, en Agnes Jongerius van de PvdA, geven in Reporter Radio aan dat de situatie zorgelijk is, een onveilige situatie.”Deze praktijk moet stoppen”, aldus Peter van Dalen. Door de situatie hebben piloten volgens Van Dalen niet altijd hun hoofd bij het vliegen. Wim van de Camp meent: “Het kenmerk van deze sector is juist dat je, vooral ook vanwege de veiligheid, een vertrouwensband moet hebben tussen de vliegtuigmaatschappij en de piloot en dat wordt met dit systeem helemaal om zeep geholpen.”
“We zien hier in de luchtvaart constructies ontstaan waarbij bedrijven zich overal proberen onderuit te draaien, je zou gewoon moeten zeggen: hun personeel uitbuiten”, zegt Agnes Jongerius. Ook Staatsecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu is van mening dat de pay-to-fly-constructies door Brussel aangepakt dient te worden. Monique sakkersVerder zegt Mansveld op landelijk niveau onderzoek te doen naar maatregelen om de concurrentiekracht en werkgelegenheid van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen te bevorderen.

Bron: Nu.nl

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →