“Zzp-beoordelingen zijn doorslaggevend”

Avatar foto Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Marktplaats.nl (Annemarie Buitelaar) - Interview

Vanwege het thema van deze maand – “Marktplaatsen” – publiceert de ZZP Barometer deze maand een aantal interviews met experts en marktleiders op het gebied van marktplaatsen waar je als zzp’er een opdracht kunt binnenhalen. Deze week is Annemarie Buitelaar, hoofd MKB bij Marktplaats, aan het woord.

1. Hoe is het segment “Diensten & Vakmensen” ontstaan binnen Marktplaats en wat is jouw rol?

Oorspronkelijk is ‘Diensten & Vakmensen’ ontstaan zoals Marktplaats in 1999 zelf ook is ontstaan: consumenten en ondernemers willen een vraag- of aanbodbehoefte vervullen. Aanvankelijk bestond vraag en aanbod omtrent diensten voornamelijk uit huishoudelijke hulp, oppas en dierenverzorging, gevolgd door consumenten die een extraatje verdienen als muzikant, klusjesman, thuiskapper of boekhouder. Na enige tijd wisten ook steeds meer professionals de weg naar Marktplaats te vinden. ’Diensten & Vakmensen’ is met de jaren verder uitgegroeid tot ruim 1,5 miljoen unieke bezoekers per maand die de keuze hebben uit meer dan 50.000 vakmensen en dienstverleners, verdeeld over 90 categorieën. Ik ben als Hoofd MKB bij Marktplaats sinds februari 2013 verantwoordelijk voor dit gedeelte.”

2. Wat zijn de voordelen van Marktplaats Diensten & Vakmensen voor freelancers, zzp’ers en andere eenpitters?

“Marktplaats Diensten & Vakmensen is een zeer laagdrempelig platform waar een ondernemer op het internet in contact kan komen met potentiële klanten. Een ondernemer kan zich al vanaf € 4,50 per maand professioneel presenteren met een eigen bedrijfspagina. Daarin is naast de bedrijfsnaam, -logo, -omschrijving en kenmerken van de dienstverlening ook ruimte voor foto’s en een link naar de eigen website. Tevens kan de ondernemer beoordeeld worden door klanten c.q. opdrachtgevers. Veel goede klantbeoordelingen vergroten de betrouwbaarheid en daarmee de kans op het werven van meer opdrachten. De ondernemer profiteert daarnaast van de landelijke bekendheid van Marktplaats met maandelijks meer dan 6 miljoen unieke koopgerichte bezoekers.”

3. Wat onderscheidt Marktplaats Diensten & Vakmensen van de concurrentie?

“Er is geen ander platform waar maandelijks 1,5 miljoen unieke doelgerichte bezoekers komen die op zoek zijn naar een vakman of dienstverlener. Diensten en Vakmensen biedt ruimte aan professionele dienstverleners die actief werkzaam zijn binnen de 90 categorieën. De breedte en diversiteit aan rubrieken is kenmerkend voor Marktplaats. De categorie Huis en Tuin vormt de grootste rubriek binnen Diensten & Vakmensen.”

4. Wat was de grootste uitdaging van de afgelopen jaren bij Marktplaats Diensten & Vakmensen en (hoe) zijn jullie deze aangegaan?

“Sinds begin 2012 is binnen Marktplaats een geheel vernieuwd platform voor Diensten & Vakmensen ontwikkeld: diensten-vakmensen.marktplaats.nl/hoe-werkt-het. De behoefte van adverteerders binnen Diensten & Vakmensen is namelijk anders dan binnen de overige categorieën. Een dienstverlener richt zich op de lange termijn met het oog op het opbouwen van een klantrelatie. Dat is ook terug te zien in de klantbeoordelingen die tevreden klanten plaatsen bij de advertentie van de adverteerder. Ook blijven wij continu in contact met onze klanten inzake productverbeteringen aan onze site, dit geldt trouwens voor heel Marktplaats.”

5. Wat zien jullie bij Marktplaats Diensten & Vakmensen momenteel als de grootste uitdaging?

“Het is een mooie uitdaging om de balans te vinden tussen vraag en aanbod. De markt van Diensten en Vakmensen is enorm en Marktplaats wil de bezoeker graag zoveel mogelijk keuze bieden. Uit onderzoek blijkt dat de zoektocht naar het vinden van een vakman nog niet altijd start op Marktplaats. Terwijl de consument juist op zoek is naar een vakman of dienstverlener binnen zijn of haar regio. Hier besteden wij momenteel extra aandacht aan. Zo proberen we de groei in vraag en aanbod gelijk op te laten gaan.”

6. Wat is het doel van Marktplaats Diensten & Vakmensen voor het komend jaar?

“Groei in zowel vraag- als aanbodzijde willen we altijd blijven realiseren. Ook willen we ervoor zorgen dat adverteerders hun klanten om meer beoordelingen vragen, zodat we potentiële nieuwe klanten een nog beter inzicht in de dienstverlening van de adverteerder kunnen geven. Zodat vraag en aanbod nog beter op elkaar kunnen aansluiten. Onderzoek wijst uit dat de beoordelingen als doorslaggevend worden ervaren. Daarnaast willen we groeien in een aantal categorieën – denk daarbij aan ‘Professionele diensten’.”

7. Welke tip heb je voor freelancers en zzp’ers die succesvol willen zijn op Marktplaats Diensten & Vakmensen?

“Zorg dat je jezelf onderscheidt ten opzichte van concurrenten. Dat kan door de inhoud van de advertentietekst, de foto’s van je werk (lees: afgeronde projecten), maar met name door veel goede beoordelingen van klanten te verzamelen. Potentiële klanten gaan vaak af op de beoordelingen van andere klanten en vaak is dit doorslaggevend in het maken van een keuze. Reageer snel en adequaat op e-mails en telefoontjes van potentiële opdrachtgevers en zorg dat je de opdracht goed vervult. Als je dat allemaal goed verzorgt kan het eigenlijk niet misgaan.”

Feiten
– Marktplaats bestaat sinds 1999
– 1.500.000+ unieke bezoekers per maand in de rubriek “Diensten & Vakmensen”, meer dan 50.000 vakmensen en dienstverleners actief
– 50.000+ advertenties in de rubriek “Diensten & Vakmensen”
– Adverteren kan vanaf €4,50 per maand (in sommige gevallen gratis)
– Belangrijkste beroepen:
1. Oppas en kinderopvang;
2. Huishoudelijke hulp; en
3. Bijles, privéles en taalles.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →