Zzp’er bespaart steeds meer op arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid (AOV) zzp freelance

Ontwikkeling vormt inmiddels groot risico voor overheid i.v.m. groeitrend aantal zzp’ers

BEEMSTER – Steeds meer zzp’ers besparen op hun arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV). Eind 2012 beschikte 50,8% over een AOV. Eind 2013 was dat aantal met 9,1% gedaald tot 46,2% en nu beschikt nog maar 39,4% een verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit de ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor die deze maand is afgenomen onder 631 zzp’ers in Nederland. “Een zorgelijke ontwikkeling, want 17,3% heeft zijn AOV stopgezet in de afgelopen maanden,” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

Naast AOV valt op dat de zzp’er jaarlijks achtereenvolgend het meest besteed aan hypotheek of huur (€8.659), pensioen (€4.711), kinderopvang (€4.367), vervoer en mobiliteit (€4.065), arbeidsongeschiktheid (€3.839) en vakantie (€3.446). De zzp’er besteedt jaarlijks het minst aan software (€1.141), juridische dienstverlening (€1.048), gezondheid (€926) en rechtsbijstand (€689).

Uit deze ontwikkeling blijkt dat er een rol voor verzekeraars is weggelegd om arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) betaalbaar(der) te maken. Zzp’ers haken nu af, omdat zij het afdekken van de risico’s van arbeidsongeschiktheid niet meer op vinden wegen tegen de kosten van deze verzekering. Deze ontwikkeling zorgt voor een latent risico voor de overheid, mochten deze zzp’ers uiteindelijk (onverzekerd) toch arbeidsongeschikt raken.

Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden en deze maand door 631 zzp’ers beantwoord.

Zzp freelance interim jaarlijks budget
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →