Meerderheid zzp’ers bouwt geen pensioen op

Eigen pensioenfonds is beter als zzp'er

Een derde verwacht in de toekomst onvoldoende pensioeninkomen te hebben

AMSTERDAM – Meer dan de helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) bouwt geen pensioen op. Dit blijkt uit een gezamenlijke enquête van het ING Economisch Bureau en ZZP Barometer onder 1.050 zelfstandigen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn hoge kosten en een gebrek aan voldoende financiële middelen. Een derde van de ondervraagde ondernemers verwacht in de toekomst onvoldoende pensioeninkomen te hebben.

Hoge kosten en onvoldoende financiële middelen beschikbaar
De belangrijkste reden dat meer dan de helft van de zelfstandigen zonder personeel geen pensioen opbouwt zijn de hoge kosten die gepaard gaan met het participeren in een pensioenrege-ling. Daarnaast hebben veel zelfstandigen onvoldoende financiële middelen beschikbaar voor pensioenopbouw. Een derde reden is dat ondernemers al voldoende pensioen hebben opgebouwd. Dit kan in het verleden in loondienst zijn opgebouwd, de pensioenvoorziening in de huidige onderneming is inmiddels voldoende, of de partner heeft een goed pensioen.

Lijfrenteregelingen meest gebruikte pensioenvorm
Van de zelfstandigen die vrijwillig pensioen opbouwen, doet 42% dit via een lijfrenteregeling. Daarnaast zijn het in privé sparen en/of beleggen, pensioenopbouw via de oudedagsreserve en bank-sparen veel gebruikte pensioenvormen. Het gemiddelde bedrag dat vorig jaar werd ge-stort voor de pensioenregeling varieert van 500 euro tot meer dan 10.000 euro.

Zelfstandige geen voorstander van invoering verplicht pensioen
Eén van de voorstellen van de overheid om meer zelfstandigen er toe aan te zetten pensioen op te bouwen is de invoering van een verplicht pensioen. Meer dan de helft van de ondervraagde zelfstandigen is hier echter geen voorstander van, zo blijkt uit de enquête.

Figuur 1 – Knelpunten voor pensioenopbouw
Pensioen zzp of freelance
Bron: Enquête ING Ondernemerspanel en ZZP Barometer

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →