SP-Kamerlid pleit voor bezuiniging op externe inhuur

Bemiddeling & marge
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
bezuiniging op externe inhuur

Andere bezuinigingen zouden overbodig zijn

DEN HAAG – In het kader van huidige bezuinigingen moeten gemeenten de voorkeur geven aan vermindering van de inhuur van externen. Dat heeft Kamerlid Ronald van Raak van de Socialistische Partij in Kamervragen aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken beschreven.  

10% externe inhuur van personeelskosten

SP-Kamerlid Van Raak is benieuwd naar de besparing die provincies, waterschappen en gemeenten op inhuur van externe krachten kunnen realiseren als zij zich houden aan het maximum van 10% externe inhuur op de personeelskosten. Een maximum die ook wel de Roemer-norm wordt genoemd en tot nu toe vooral door ministeries wordt nageleefd. Veel provincies, waterschappen en gemeenten overschrijden de gestelde norm.

Geen inzicht externe inhuur

De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft de gemeente Amsterdam gewaarschuwd over de vele miljoenen die het jaarlijks spendeert aan externe inhuur. Naar aanleiding van die waarschuwing heeft Van Raak om opheldering gevraagd aan minister Plasterk. Daarin wordt gesteld dat wanneer de gemeente Amsterdam bezuinigt op externe inhuur er geen verdere bezuinigingen nodig zouden zijn. Tot nog toe weigert de gemeente om inzicht te geven over cijfer met betrekking tot de externe inhuur, daar wil Van Raak verandering in zien. Geschat wordt dat er in 2013 ongeveer 200 miljoen euro is gespendeerd aan externe inhuur bij de gemeente Amsterdam. De gemeente huurt in omdat er niemand intern is die over de benodigde expertise beschikt en om de flexibiliteit van de organisatie te vergroten.

Minder afhankelijk van consultants en adviseurs

Kamerlid Van Raak vraagt zich af of minister Plasterk de opvatting deelt waarin gemeenten hun externe inhuur moeten verlagen. De visie van de SP-Kamerlid is dat overheden minder afhankelijk worden van consultants en adviseurs, zelf meer lerend worden en zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor het publieke belang.

Zekerheid voor flexibiliteit

De Kamervraag van Ronald van Raak is niet het eerste negatieve bericht van de SP voor zzp’ers en freelancers in Nederland. Afgelopen maand kwam er al eerder een negatief bericht waarin de PvdA en SP pleiten voor afschaffing van payrolling. Een van de initiatiefnemers Mariëtte Hamer stond achter het wetsvoorstel waarin zij streven naar zekerheid voor flexibiliteit en dus geen plaats zien voor meer flexibiliteit op de Nederlandse markt.

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →