Kleiner verschil vast en freelance in kunstsector

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Kleiner verschil vast en freelance in kunstsector - ZZP Barometer

De sectoren voor dans en theater hebben voor het eerst in de geschiedenis een gezamenlijke cao. Dit hebben vertegenwoordigers van de podiumkunsten samen met de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en vakbond FNV Kiem afgesproken.

Het verschil moet kleiner worden tussen werknemers in vaste dienst en freelancers. De nieuwe cao houdt in dat een werknemer in vier jaar tijd maximaal vijftien keer een contract voor een bepaalde tijd kan krijgen, echter gold deze regeling al voor de danssector. De coa loopt van 1 januari tot juni 2016 met terugwerkende kracht.

Verhoging

Verder zijn er in de nieuwe cao afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers en de omgang met zzp’ers. Werknemers krijgen per 1 september een loonsverhoging van 1 procent, nog eens 1 procent per 2015. Op 1 januari 2016 komt er nog eens 0,5 procent bij die kan worden verhoogd naar maximaal 1,5 procent, als de overheid voldoende geld beschikbaar stelt.

Groei

Het aantal studenten op de kunstopleiding stijgt nog ieder jaar, ondanks de krimp in de kunstsector. Er wordt zich zorgen gemaakt over de inzet van goedkope stagiars in plaats van afgestudeerde dansers en acteurs. Volgens werknemers en werkgevers moet de overheid iets doen aan de te grote nieuwe groep dansers en acteurs op de arbeidsmarkt.

Bron: NuZakelijk

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →