Zzp-groei ondanks KvK-uitschrijvingen

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Zzp-groei ondanks KvK-uitschrijvingen - ZZP Barometer

Per saldo 36.600 zzp’ers erbij volgens KvK

Ondernemers stoppen eerder en sneller. Met een toename van 43% stijgt het aantal bedrijfsopheffingen de afgelopen jaren explosief. 2014 dreigt een recordjaar te worden.

Steeds vaker staken mensen hun bedrijf vrijwillig, maar ook soms gedwongen door de omstandigheden. In 2009 waren het er bijna 69.000 en in 2013 een kleine 99.000, een toename van 43%. Voor de een gaat het om het voorkomen van een plek bij de kredietverlener, Bureau Krediet Registratie of de fiscus. De ander vanwege het verlies van een belangrijke klant of niet voldoende opbrengsten.

Aantal

Het aantal bv’s dat zich heeft uitgeschreven is enorm met maar liefst een stijging van 117% (van 6952 naar 15.117). Bij de vof’s en zzp’ers was het percentage flink lager, vof’s 31% en zzp’ers 33%. In de eerste twee kwartalen van dit jaar telde de Kamer van Koophandel (KvK) ruim 60.000 bedrijfsbeëindigingen, maar in dezelfde periode werden er bijna 93.000 nieuwe bedrijven geregistreerd. Hiervan schrijven met name zzp’ers zich uit, in 2012 waren het er circa 68.000 en in 2013 67.400. Verplichte bedrijfsbeëindigingen zijn niet meegenomen in het resultaat (schijnzelfstandigen). In 2011 moesten 37.000 zzp’ers verplicht hun inschrijving beëindigen.

Zoek hulp

Het is verstandig bij bedrijfsbeëindiging advies in te winnen bij deskundigen of een gesprek aan te gaan met collega ondernemers. “Zoek hulp” zegt de Kamer van Koophandel.  Ondernemers stellen de keuze om te stoppen vaak lang uit en teren te lang op reserves.

Bron: Het Financieel Dagblad

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →