Zzp’ers in bouw boeken omzet stijging tot 6,6%

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP-Barometer - Zzp’ers in bouw boeken omzetstijging tot 6,6%

Volgens het CBS is in het tweede kwartaal 2014 bij grote bouwbedrijven de omzet gedaald. In tegenstelling tot de omzet van Zzp’ers in de bouw: zij zien juist wel een omzetstijging.

Omzetdaling in de bouw is te zien in alle branches: burgerlijke- en utiliteitsbouw. Vooral bij bedrijven groter dan 10 werknemers. Kleine bouwbedrijven en zzp’ers zien de omzet juist wel stijgen. Dit wordt wellicht veroorzaakt door het lage btw-tarief op arbeidskosten. Kleinere bouwbedrijven en zzp’ers bieden blijkbaar in hoofdzakelijk arbeid.

De overheid heeft als crisismaatregel het tijdelijk mogelijk gemaakt om op arbeidskosten het lage btw tarief te rekenen. Kleine afwerkbedrijven (schilders en timmerlieden) profiteren het meest van deze btw-regel. De omzet groeide met 3,4%. De omzet in de burgerlijke- en utiliteitsbouw zelfs met 6,6%.

De omzetdaling heeft vooral te maken met het lage aantal aangevraagde bouwvergunningen in 2013. Inmiddels lijkt de markt zich te verbeteren en worden er meer bouwvergunningen aangevraagd en bouwprojecten gestart. De verwachting is dan ook dat de cijfers zich, onafhankelijk van de crisismaatregel, zal verbeteren.

Bron: CBS, Z24.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →