“Eén klant en dat is de professional!”

Avatar foto Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZP-Assist - Clemens Huis in 't Veld - ZZP Barometer

Clemens is initiatiefnemer van ZP-Assist.  Als directeur van ZP-Assist neem hij samen met een aantal collega’s, het opzetten van deze start-up voor zijn rekening. Ook is hij medeoprichter en aandeelhouder van Q24 en daar heeft hij gezien hoe de zzp-markt de afgelopen jaren is veranderd. ZP-Assist is een organisatie die de belangen en de behoeften van zelfstandige professionals als centraal uitgangspunt stelt. ZP-Assist werkt met professionele personal consultants die als “impresario” optreden voor zelfstandige professionals.

De eerste gedachten over een organisatie volledig gericht op de behoeften van zelfstandige professionals ontstonden bij Clemens in de tweede helft van 2013. Dit naar aanleiding van een zzp-onderzoek, uitgevoerd door FastFlex. Eind 2013 wordt dit concept dan aan testen onderworpen en daarna begint het finetunen. Nu, september 2014, is ZP-Assist sinds een aantal weken echt officieel van start gegaan.

Meer macht bij de zzp’er

“Zelfstandige professionals worden steeds professioneler en deze groeiende professionaliteit heeft geleid tot steeds meer behoefte aan ontzorging op maat. Bedrijven spelen hier slechts in zeer beperkt mate op in, omdat steeds het belang van de inhurende klantorganisatie voorop staat en de belangen van de individuele zelfstandige daaraan ondergeschikt zijn.”

“Als onafhankelijke bemiddelingspartij en belangenbehartiger voor zelfstandige professionals gelooft ZP-Assist dat er meer macht bij de zzp’er moet liggen en minder bij bemiddelingsbureaus of inhurende organisaties. De consultants van ZP-Assist werken altijd uit de naam van de professional en alles op basis van no-cure-no-pay: de zzp’er betaalt pas op het moment dat er een succesvolle plaatsing is. Zo weten de professionals altijd waar zij aan toe zijn.

Net als in de film…. “De impresario”

ZP-Assist ontzorgt de zelfstandige professional op verschillende vlakken: van maatwerk acquisitie tot tijdrovende randzaken als administratie. Daarnaast zorgen de consultants van ZP-Assist ervoor dat de zp’er voorgesorteerd staat voor de juiste opdrachten, voor nu en in de toekomst. “

“Zoals gezegd zagen we de behoeften van zzp’ers de afgelopen jaren langzaam aan veranderen. Door het jaarlijkse zzp-onderzoek welke wij vanuit FastFlex doen, krijgen wij een zeer goed beeld wat de zzp’ers wel willen en wat zij niet willen. Zzp’ers zijn het beu om hoge marges te betalen voor weinig meerwaarde en willen niet uitgeknepen worden op het tarief. Daarnaast zien we toch in elk onderzoek terug dat een zeer groot gedeelte moeite heeft met acquisitie en problemen heeft om de continuïteit van zijn onderneming zelfstandig op peil te houden. Hierdoor ontstond langzaam het idee van een organisatie met personal consultants die zich volledig gaat richten op het ontzorgen van de professionals. Net als in de filmwereld. De impresario…”

Ambitieuze organisatie

“Ons doel is om de hoogopgeleide professional te ondersteunen om zorgeloos te kunnen ondernemen. Wij zijn ambitieus als organisatie en wij zijn overtuigd dat wij binnen 5 jaar tot de top van bedrijven behoren die invulling geven aan de flexibele arbeidsmarkt.”

Verder verschilt ZP-Assist van de traditionele arbeidsbemiddelaars, samengevat in een aantal punten door Clemens:

  1. Wij stellen de professionals centraal. Dus hun behoeften en wensen; zij blijven altijd zelf in de regie.
  2. Wij zoeken opdrachten op maat: we werken vanuit een zoekstrategie die is opgesteld in samenwerking met de zelfstandige professional: we stellen samen een profiel en scope op van o.a. gewenste opdrachten inclusief tariefrange en kijken naar de voorkeur die de professional heeft op het gebied van opdrachtgevers, branche en vakgebied. Zelfstandige professionals gaan zelf de contracten aan met opdrachtgevers.
  3. Doordat wij “LEAN” georganiseerd zijn rondom een concept van “personal consultants” zijn onze marges veel lager dan die van traditionele bemiddelaars.
  4. Zelfstandige professionals worden beloond voor het inzetten van hun relatienetwerk: wij bieden een community waarbij delen centraal staat. Delen van kennis maar ook het delen van kansen (opdrachten).
  5. Wij mobiliseren zelfstandige professionals om gezamenlijk in te schrijven op tenders en preferred suppliership mogelijkheden bij organisaties en bieden een community voor hen om deze uit te nutten.

Verder wordt niet iedere zzp’er zomaar toegelaten. “Wij hebben een doelgroep waar wij ons op richten echter is het niet zo dat binnen die doelgroep iedereen wordt toegelaten. Onze consultants gaan in gesprek met de professional en gaan kijken of wij wat voor elkaar kunnen betekenen. Wij hebben kwaliteit van onze dienstverlening maar ook van de professional hoog in het vaandel staan. Verder moet er altijd sprake zijn van een wederzijdse click, goede dienstverlening op maat is natuurlijk ook altijd zeer persoonlijk.”

No-cure-no-pay

“Alles is op basis van no-cure-no-pay. Bij een succesvolle plaatsing betaalt de professionals het 1e jaar € 500,- per maand. Daarna €350,-. Omgerekend naar een percentage op het uurtarief is dit zeker 3 tot 4 keer zo laag als het gemiddelde. Uit onderzoek onder zelfstandige professionals en inhurende organisaties blijkt dat er een grote behoefte is om contracten direct af te sluiten.”

Ook heeft ZP-Assist een “menukaart” met additionele diensten, tot stand gekomen door de vele gesprekken die gevoerd zijn met zzp’ers.  Daardoor bleek nog beter, naast wat al uit onderzoeken naar voren kwam, wat de behoeften zijn. ZP-Assist gaat hun dienstverlening op het gebied van ontzorging richting toekomst flexibel door ontwikkelen in lijn met deze behoeften.

“Personal assist” in buitenland al hot item

ZP-Assist volgt het impresariomodel, als eerste komen zij met dit initiatief. “We zien veel bedrijven die willen ontzorgen, echter hebben zij ook altijd de neiging om de organisatie kant op te zoeken. Wij doen dit expliciet niet. Wij hebben maar 1 klant en dat is de professional. Daarnaast zie je dat de dienst van personal assist langzaam aan het toenemen is. Vooral in het buitenland is dit een hot item. Daar kun je makkelijk een PA inhuren voor bepaalde taken. In Nederland is de virtuele assist van Moneypenny ook een voorbeeld dat inspeelt op de behoefte aan ontzorging en het uitbesteden van bepaalde taken als zzp’er.

Impresario garandeerd ondersteuning zzp’er

“Een consultant heeft een bepaald portfolio. Zodra deze vol is kan er op dat moment even niemand toetreden tot die consultant. Dit is ook het groeimodel van ZP-Assist. Momenteel hebben we drie consultants actief. Zodra hun portfolio langzaam vol begint te raken gaan we verder groeien. We hebben consultants met diverse achtergronden in dienst zodat we altijd ook een goede persoonlijke match kunnen vinden met de professional.”

De mooiste kansen

“Verder is het van groot belang om nu al bezig te zijn met wat je volgende opdracht eventueel zou moeten zijn. Je kan met je consultant al bespreken wat jij wellicht graag zou willen doen en bekijken of jij jezelf dan nog op bepaalde vlakken moet ontwikkelen of wellicht bij andere netwerken moet aansluiten. Je gaat deel uitmaken van de community en krijgt zo ook de mogelijkheid om te delen in kennis en kansen van andere professionals. Verder is het van groot belang dat je netwerk continu voor je aan de slag is; mensen op opdracht hebben of nemen hier vaak te weinig tijd voor. Juist een personal consultant kan hierin het verschil maken en wie weet komen er op deze wijze wel de mooiste kansen voorbij.”

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →