Zzp’er via bemiddelingskantoor zorg is fiscaal een ondernemer

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
help-164755_1280

Ondernemerschap zzp’er in de zorg door het Hof is bevestigd

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft bevestigd dat een zzp’er die via bemiddelingskantoren zorg verricht fiscaal een ondernemer is.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Belangrijke uitspraak van het Hof

Afgelopen donderdag werd de uitspraak gepubliceerd. De zaak draaide om een zzp’er die via vijf zorgaanbieders aan elf personen zorg had verleend.
Volgens het Hof had de ondernemer voldoende zelfstandigheid ten opzichte van de bemiddelingskantoren en dat er wezenlijke ondernemersrisico’s zijn gelopen. Hierbij haalt het Hof aan dat een beperkt debiteurenrisico niet afdoet aan het ondernemerschap. Volgens zelfstandigenplatform PZO-ZZP gaat het om een belangrijke uitspraak voor zelfstandigen in de zorg. De belastingdienst houdt al langere tijd zelfstandige ondernemers in de sector in de gaten met het oog op schijnconstructies. Veel zzp’er zouden al de VAR-verklaring zijn kwijtgeraakt.

“Werk voor eigen rekening en riscico”

“Het Hof geeft inzichtelijk weer waarom de zzp’er als ondernemer wordt aangemerkt en dat het werken via een tussenschakel niet afdoet aan het fiscale ondernemerschap en de zelfstandigheid van de zzp’er”, legt een woordvoerster van PZO-ZZP uit. “Alle omstandigheden worden in onderlinge samenhang beschouwd waarbij duidelijk wordt dat de zzp’er voor eigen rekening en risico opereert, ook wanneer deze zich aan bepaalde kaders moet houden. Dit laatste zou zelfs doorgetrokken kunnen worden naar zzp’ers werkzaam binnen het onderwijs, die zich aan een rooster moeten houden. PZO-ZZP is dan ook verheugd met de uitspraak.”
De woordvoerster verwacht dat er binnenkort waarschijnlijk meer uitspraken worden gedaan over de ondernemerschapsstatus van zzp’ers in de zorg.

Bron: Nuzakelijk

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →