“Zzp’er in bijstand moet eerst verplicht pensioen opeten”

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
euro-427531_1280

Zelfstandige pas in de bijstand na verplicht opmaken van pensioen

De rechter verplicht zelfstandigen om eerst hun pensioen op te eten voor ze een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Met succes hebben de gemeenten Emmen, Groningen, Den Haag, Nijmegen, Zoetermeer en Overbetuwe zo uitgaven aan bijstand bespaard. Dit blijkt uit een reeks uitspraken die zijn gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Ophef

De gemeente Enschede veroorzaakte onlangs ophef met een plan om op de bijstandsuitgaven te bezuinigen door ook werknemers die in de bijstand belanden eerst hun prepensioen of pensioen te laten “opeten”. Enschede kampt met een groot tekort op het bijstandsbudget. Het plan is voorlopig ingetrokken na kritiek van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken die over pensioenen gaat.

Verschil in behandeling

Inmiddels tekent zich een verschil in behandeling af tussen de ruim 7 miljoen werknemers in loondienst en de ruim 1 miljoen zelfstandigen zoals middenstanders, eenmansbedrijven en freelancers. Werknemers in loondienst sparen verplicht voor hun pensioen bij een pensioenfonds. Dat geld telt niet mee als iemand in de bijstand belandt. Dan wordt alleen gekeken naar het spaargeld of bezit, bv een huis, dat vanaf een bepaald bedrag eerst moet worden aangesproken voordat iemand bijstand krijgt. Zelfstandigen sparen met levensverzekeringen en koopsompolissen voor hun oude dag. Gemeenten verplichten hen dit spaargeld vrijwel op te maken voor zij in aanmerking komen voor bijstand. Dit overkomt ook burgers die koopsompolissen of levensverzekeringen als extra pensioen afsloten.

Pensioenakkoord

In het pensioenakkoord dat het kabinet in december 2013 sloot met D66, ChristenUnie en SGP is afgesproken dat voor zelfstandigen een pensioenfonds wordt opgericht. Zo wordt het pensioenspaargeld net als dat van werknemers afgeschermd van eventuele claims van gemeenten. Wel wordt er een maximum gesteld aan deze pensioenspaarpot voor zelfstandigen: maximaal 250.000 euro. Dat komt neer op een jaarlijkse pensioenuitkering van maximaal tweemaal de AOW.

Bron: Blendle

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →