“Zzp-garantiefonds voor hypotheek?”

Garantiefonds zzp’er tegen risico’s bij hypotheek

Een garantiefonds kan zzp’ers beschermen tegen de risico’s van tijdelijk wegvallende buffers. “Zo’n fonds moet hypotheekverstrekkers makkelijker over de streep trekken,” zegt Harrie-Jan van Nunen, commercieel directeur bij De Financiële Makelaar, in BNR’s ZZP Café.

 

Garantiefonds en verdiencapaciteit

Slechts 54 procent van de zzp’ers heeft voldoende buffers tegen financiële tegenslagen, blijkt uit het onderzoek ‘Zzp en Bedrijfsvoering’ van Conclusr Research onder ruim achthonderd zelfstandigen. Daarom ligt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de zzp’er zelf, meent Van Nunen. Maar op hun beurt moeten banken en andere financiële instellingen ruimhartiger zijn in het verstrekken van hypotheken aan zelfstandigen.

Een fonds – vergelijkbaar met de Nationale Hypotheek Garantie – waarin zzp’ers bijvoorbeeld 1 procent van hun inkomsten storten, zou daar volgens Van Nunen een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Daarnaast raadt hij zzp’ers aan om tijdig in gesprek te gaan met de boekhouder of accountant. “Die zet immers vaak in op een zo laag mogelijke winst en het zo laat mogelijk betalen van belasting. En dat zijn eigenlijk allemaal zaken die banken niet willen zien; die willen een hógere winst zien en als je nu je jaarcijfers over 2013 nog niet voor elkaar hebt, zal de bank er niets mee doen.” Banken moeten verder kijken dan het verdienvermogen over de afgelopen drie jaar, vindt ook Esther Raats Coster, SER-lid en voorzitter van Platform Zelfstandige Ondernemers. “Kijk ook naar de verdiencapaciteit; een bestendig inkomen voor de toekomst. Mijn ervaring is dat er wel degelijk hypotheken beschikbaar zijn zodra de zzp’er dat adequaat in kaart weet te brengen. Banken hebben immers een zorgplicht en ze moeten helpen door de zzp’er de juiste informatie aan te reiken, meent ze. Ook Diana Martroos merkt hierbij op: “Er moet toch ook anders naar de zzp’er gekeken worden, het vaste contract lijkt vaak heilig, terwijl de zzp’er toch ook vaak de risico’s verspreid heeft.”

Toch is een fonds voor zzp’ers wat Esther Raats betreft niet de oplossing. “Ik twijfel over het oprichten van allerlei fondsen voor zzp’ers. Die dekken in de praktijk nooit voldoende af wat de individuele zzp’er uitgerekend nodig heeft. Overigens denk ik dat de individuele zzp’er zijn buffers moet afstemmen op zijn individuele situatie. Voor de één is dat misschien drie maanden, voor de andere mogelijk een half jaar.”

Challenger

Herman van Houten is Directeur van Pentrax. Hij heeft een manier gevonden om anders te kijken naar het inkomen van een zzp’er, om zo toch een hypotheek te kunnen regelen.  Zo’n 80 ondernemers worden per jaar door Herman van Houten geholpen aan een hypotheek. Door het toevoegen van een bedrijfsanalyse kan het bedrijf en de ondernemer beter in kaart worden gebracht, waardoor de bank de mogelijkheid krijgt een ander, hoger inkomen vast te stellen. Er ontstaat een andere kijk op het inkomen, dat zo beter inzichtelijk is. “Dit is magnifiek, hier word ik blij van,” is het commentaar van Esther hierop, “zo geef je de zzp’er de ruimte!”

Pitch

Ko Henderiks is eigenaar van Ko Henderiks Consultancy & Sales Management. Zijn doel voor de opdrachtgever is het behalen van commerciële doelstellingen door blijvende procesverbeteringen en aanscherping van commerciële vaardigheden van alle betrokkenen. Leasemaatschappij Arval is momenteel zijn opdrachtgever, waar ze met een apart accountteam voor zzp’ers het mogelijk willen maken zzp’ers aan een leaseauto te helpen. Door een vast bedrag per maand en een vast bedrag per kilometer te rekenen weet de zzp’er precies waar hij aan toe is. De Pitch wordt afgesloten met een vraag van Jeroen Sakkers: “Ko jij bent succesvol in de sales, voor de zzp’er is dit vaak een heikel punt, heb je nog een tip?” Ko Henderiks geeft hierop het advies: “Continu in beweging zijn, je netwerk bewerken en laten zien wie je bent… en op zaterdagochtend naar BNR gaan.”

Wil jij aanwezig zijn bij de live uitzending van het ZZP Café of meepraten met de presentatoren? Geef je hier op!

[contact-form-7 id=”7615″ title=”BNR ZZP Café”]

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →