“Kabinet moet de zzp’er omarmen”

freedom-102409_1280

Zzp’er tevredener met werk dan werknemer

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft een onderzoek naar zzp’ers gepubliceerd. Hieruit blijkt dat zzp’ers over het algemeen zeer tevreden zijn met hun bestaan als zelfstandige: slechts 6% van de zzp’ers wil liever een vaste baan. Zzp’ers zijn beduidend tevredener met hun werk dan mensen in loondienst en genieten volop van hun vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze werken in combinatie met de thuissituatie. Daarentegen leeft 15% van de zzp’ers van een laag inkomen tegenover 3% van de mensen in vaste loondienst. Volgens het SCP is het voeren van een algemeen beleid ten aanzien van zzp’ers niet mogelijk doordat de groep zo erg verschillend is opgebouwd.

Zzp’er versus werknemer

Eén op de zes zelfstandig ondernemers, 15%, leeft onder de armoedegrens. Een zzp’er heeft bovendien vaker minstens eenmaal een uitkering gehad dan een werknemer. Dit komt volgens het SCP onder andere door wisselende inkomstenbronnen, maar ook door dure kosten als pensioenopbouw of verzekeringen. Als het economisch goed gaat blijft het percentage hoger dan bij werknemers in loondienst. Van hen is zo’n drie procent arm. Van de zelfstandigen heeft 39 procent minstens een keer een uitkering gehad wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Onder werknemers was dat aandeel dertig procent.

Onderzoek naar armoede

Volgens het SCP moet de overheid niet denken dat alleen mensen die goed in de arbeidsmarkt liggen zzp’er worden. Mensen worden ook zelfstandige als de mogelijkheden op de arbeidsmarkt beperkt zijn, aldus het SCP. “De beleidshypothese klopt dus niet”, aldus het SCP. “Gemiddeld gesproken zijn zzp’ers te beschouwen als een ‘bad risk’ op de arbeidsmarkt.” Volgens het SCP, dat zich baseerde op twee onderzoeken uit 2011 en 2012, is een onderzoek naar mogelijkheden om armoede onder zelfstandigen aan te pakken wenselijk. Beleid dat geldt voor alle zzp’ers is mogelijk niet praktisch, aangezien zzp’ers alleen al in inkomen erg van elkaar verschillen, aldus het SCP. In Nederland werken ongeveer een miljoen mensen als zelfstandig ondernemer. Dat staat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gelijk aan elf procent van de werkenden. Zelfstandigen werken vooral in de bouw, de consultancy, de zorg en de cultuursector. Het aantal zelfstandigen neemt de afgelopen jaren snel toe. In 2001 werkte nog 6,8 procent van de werkenden zelfstandig.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Zzp’er tevredener

Toch zijn zzp’ers tevredener met hun werk dan werknemers, ook al hebben zij vaker, ooit, een uitkering gehad en hebben ze onder de armoedegrens geleefd. Werktijden en hun thuissituatie kunnen ze beter combineren. Veelal worden ze ingehuurd door werkgevers die tijdelijk specialistische kennis nodig hebben. Ook dit blijkt uit het onderzoek van het SCP. Slechts 6% van de zzp’ers zou lierver een vaste baan in loondienst willen. Veel opdrachtgevers, 40%, huren zzp’ers in om hun specialistische kennis. Verder vangen zzp’ers deels ook pieken op in het gewone werk.

Bron: Nu.nl/ ZZP Nederland

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →