Zzp’er brengt werkdag per week door in auto

Eigen auto nog zeer populair onder zelfstandige zonder personeel

De zzp’er is verkocht aan zijn auto en maakt meer gebruik van zijn ‘heilige koe’ dan de gemiddelde Nederlander. Voor bijna 80% van de zzp’ers is de auto het meest gebruikte vervoersmiddel. Dit blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer, in samenwerking met LeasePlan. Gemiddeld spendeert de zelfstandige ruim een werkdag per week in de auto. Zelf een auto kopen (privé of op de zaak) is het populairst. Slechts 5% van de zelfstandigen kiest voor een leaseauto.

Zeker 92% van de zzp’ers beschikt over een auto. Meest gewilde merken zijn Audi, Volvo of BMW.  De meeste zelfstandigen rijden echter in een Peugeot, Volkswagen of Citroën. Ruim de helft van de zelfstandigen over-weegt leasen niet als alternatief voor kopen omdat de gedachte bij hen leeft dat leasen duur is. Een derde van hen staat wel open voor een leaseauto. De kleine groep zelfstandigen die leaset is voornamelijk man, jonger dan 40 en relatief hoogopgeleid. De helft van de zzp’ers die een auto leaset, doet dit via de autodealer of rechtstreeks via de fabrikant. Infographic - LeasePlan - ZZP Barometer

Duidelijkheid staat voorop

De groep zzp’ers die een leaseauto overweegt, heeft daar vaak duidelijke redenen voor. Meest genoemde redenen zijn ‘duidelijkheid’ en ‘efficiency’, maar ook de zekerheid van mobiliteit is belangrijk. “Zelfstandigen declareren hun werk per uur dus tijd is letterlijk geld waard. Zzp’ers willen ontzorgd worden en verzekerd zijn van mobiliteit in hun dienstverlening aan (potentiële) klanten”, aldus Martijn Versteegen, Marketing Directeur van LeasePlan. “Wij merken daarbij dat zzp’ers geen onberekenbare risico’s willen lopen op het gebied van onderhoudskosten en afschrijving.”

LeasePlan biedt voor zzp’ers sinds kort flexibele auto-abonnementen vanaf 6 maanden aan. Bij elk auto-abonnement ontvangen zzp’ers een gratis Mobility Mixx card. Hiermee kunnen zij gemakkelijk gebruik maken van openbaar vervoer, OV fiets, taxi’s en parkeren. Zonder borg en met alles achteraf op één factuur. Daarnaast heeft men tijdelijk de keuze tussen een tankpas van Travelcard met €500 tanktegoed of  €1.000 extra inruilvoordeel bij het inruilen van de oude auto.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →