Flexibilisering gaat alleen maar toenemen!

“Het moet uit zijn met pesten van zzp’ers”

Vorige week behandelden wij in de Kamer de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ik sprak daar over de trends op de arbeidsmarkt. Je ziet overal dat er sprake is van flexibilisering. Een belangrijke reden daarvoor is dat ondernemingen steeds meer de behoefte hebben snel te kunnen groeien en krimpen. Ook bieden ze steeds minder vaste contracten aan omdat ze grote financiële risico’s lopen als hun medewerkers ziek of arbeidsongeschikt worden. Mede daardoor werkt nu al zo’n 30% van de beroepsbevolking op de een of andere manier flexibel. Mijn voorspelling is dat dit alleen maar gaat toenemen. Binnenkort zullen er 1 miljoen zzp-ers zijn.

Blijkbaar wil nog niet iedereen dit accepteren. Zo zijn er cao’s waarin de inhuur van zzp’ers, uitzendkrachten en payrollers is beperkt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij bakkers, in de taxibranche en in de beveiliging  De VVD wil dat dit stopt. Daarom zal ik een wetsvoorstel maken om dit soort beperkingen in cao’s te verbieden.

Daarnaast zou je de indruk kunnen krijgen dat het kabinet zzp-ers wil pesten. Er is nu een zogeheten interdepartementaal beleidsonderzoek zzp-ers bezig. In de media duiken berichten op dat in dit onderzoek zzp-ers worden afgespiegeld als een gevaar voor de schatkist. Dit komt door hun gebruik van allerlei fiscale regelingen. Ook zouden ze een bedreiging zijn voor het stelsel van sociale zekerheid omdat ze geen sociale verzekeringspremies betalen.

Wat de VVD betreft moet het eens uit zijn met het pesten van zzp-ers. Zzp-ers hebben ons door de crisis geholpen. Ze hebben niet lijdzaam gewacht totdat ze een uitkering kregen. Integendeel, ze hebben initiatief getoond en zijn aan het werk gegaan of gebleven. Soms door hun tarieven te verlagen. Zeker, zzp-ers hebben fiscale regelingen. Die hebben ze omdat ze ondernemer zijn. Daar tegenover staat dat ze geen verplichte pensioenopbouw hebben of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En ze betalen niet voor de sociale zekerheid, maar ze doen er ook geen beroep op.

Ondertussen zetten linkse partijen zzp’ers weg als zieligerds zonder perspectief. En omdat ze zielig zouden zijn, moeten ze een verplichte pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering.  De VVD wil zzp-ers geen verplichtingen opleggen. Wel wil de VVD collectieve pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen faciliteren. Maar geen verplichtingen. zzp-ers ondernemen voor eigen rekening en risico. Laat dat vooral zo blijven!

Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →