3 power networking tips voor zzp’ers

Goed opdrachtgeverschap | ZZP Barometer

“Netwerken doe je ook tijdens de kerstborrel!”

December is alweer aangebroken dus deze keer 3 Power Networking tips voor het netwerken gedurende de feestdagen:

1. “Build it before you need it!”

Ga naar conferenties, workshops, trainingen, kerst- en nieuwjaarsborrels om nieuwe mensen te ontmoeten. Ook vrijwilliger zijn op een event of in een project helpt bij het vergroten van je netwerk. Een netwerk bouw je alvorens je het nodig hebt. Mensen dienen je eerst te vertrouwen voordat ze een commitment zullen maken aan jou, je bedrijf of je product. Begin klein met het bouwen van je netwerk, stap voor stap. Deel visitekaartjes uit, maar nog belangrijker is het ontvangen van business cards. Hierdoor heb jij de leiding in het proces bij het creëren van langdurige relaties.

2. “Exchange information or ask advice”

Grijp de feestdagen aan om informatie te delen, zoals je nieuwjaarsdoelen of een terugblik op 2014. Ook door het vragen van advies en het geven van antwoorden op vragen vanuit je netwerk blijf je op een natuurlijke en organische manier op het netvlies van mensen. Wanneer je op deze manier frequent in contact blijft met nieuwe en oude contacten in je netwerk zal je zien dat je een magneet wordt voor anderen om ook deel uit te maken van jouw inner circle.

3. “People do business with individuals who are visible”

Heb je iemand weleens een contact toegestuurd waar die persoon mee kon connecten? Vergeet achteraf dan niet te vragen hoe het is verlopen. Dat is follow up! Deze interacties laten zien dat je geïnteresseerd bent in het succes van de ander. Wees proactief in je communicatie. We leven in een wereld waar informatie makkelijk gevonden wordt, we allemaal een social media account hebben en daardoor denken dat we ‘connected’ zijn. Maar de persoon die écht proactief naar buiten treed en regelmatig persoonlijke berichten stuurt heeft een sterk netwerk. Mensen doen zaken met personen die zichtbaar zijn. Het klinkt wellicht cliché, maar netwerken is een 24/7 job en doe je 365 dagen per week. Dus ook (en vooral) tijdens die kerstborrel!

Sentini Grunberg
Sentini Grunberg

Sentini Grunberg richtte in 2008 als 19-jarige haar eerste onderneming op: InMovement, een bedrijf waarmee ze dansworkshops voor kinderen organiseerde en trainingen aan bedrijven gaf op het gebied van vitaliteit en wellness. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot Silicon Valley. Vanaf 2016 werkt ze onder haar eigen naam sentinigrunberg.com en runt ze een videomarketing bureau Grunbergpr.com.

Bekijk alle artikelen van Sentini Grunberg →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →