Zzp-maatschap nieuwe trend op arbeidsmarkt

Zzp’ers organiseren zich in maatschap

The Future Group, een coöperatie voor ict-specialisten, heeft de omzet in een paar jaar tijd zien verdubbelen. Maatschappen zijn een trend op de arbeidsmarkt waar opeens rekening mee moeten worden gehouden. Zelfstandige ondernemers organiseren zich en bundelen de krachten.

ICT

Het levenslicht zag The Future Group, kortweg TFG, zag in september 2000. Pas de laatste jaren heeft het collectief een ongekende groei doorgemaakt. Mede te danken aan de stijging van het aantal zelfstandig ondernemers en de groeiende behoefte bij werkgevers aan kundig en flexibel ict-personeel. De bijna 200 leden van The Future Group zijn stuk voor stuk experts op het gebied van ict, het zijn allemaal mensen die er heel bewust voor hebben gekozen om uit loondienst te treden en zich aan te sluiten bij een collectiviteit. Hierin maken ze samen offertes, draaien ze projecten of organiseren ze seminars over technologie.

“Dingen groter maken”

Zzp’er zijn houdt in dat je de praktische zaken zelf regelt: verzekeringen, pensioen, een leaseauto, abonnement voor de telefoon, de administratie. Dat vergt veel werk en tijd. Maar niet voor de mensen die zijn aangesloten bij TFG. “,Een collectief neemt dat werk uit handen en kan bijvoorbeeld goedkoper verzekeringen afsluiten, waardoor ondernemers hun tijd en energie kunnen richten op het ‘echte’ werk,” vertelt oprichter Bart Timmer van TFG. En het gaat nog een stap verder dan het praktische aspect. Ook delen ze kennis met elkaar en spelen contacten en opdrachten aan elkaar door. Het uitgangspunt is dingen groter maken dan een persoon of organisatie. Dat is een andere manier van samenwerken, en één die de toekomst heeft, volgens Timmer.

“Er zit toekomst in”

Kijkend naar de omzetcijfers, zit daar wel iets in. In 2011 was de omzet nog 11 miljoen euro, over 2014 reeds 20 miljoen euro. Ook is het aantal maten in een paar jaar tijd verdubbeld naar bijna 200 nu. Net als het aantal maatschappen binnen TFG flink is gegroeid.
Dat zo’n arbeidsmarktconcept toekomst heeft, gelooft ook bijzonder hoogleraar Frank Harmsen. Hij doet onderzoek naar kennismanagement. Volgens hem is aansluiting bij een collectief nodig voor een zelfstandig ondernemer om te kunnen overleven. Kennis is makkelijker bij te houden als je in een groot verband werkt, aldus Harmsen. Volgens Timmer van TFG vaart ook het bedrijfsleven hier wel bij, “Veel bedrijven zeggen in gesprekken met ons moeite te hebben met het vinden en het binden van gespecialiseerde kenniswerkers. Continuïteit en flexibiliteit gaan lastig hand in hand. Een expertisenetwerk als het onze biedt dan juist uitkomst.”

Bron: AD/Blendle

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →