Zzp’er bij ICT-afdeling politie keihard nodig

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Goed opdrachtgeverschap | ZZP Barometer

“Jonge ICT’ers werken liever niet met brak en verouderd systeem”

De politie dringend behoefte aan slimme computernerds. Het wil maar niet lukken die broodnodige ICT-experts binnen te halen. „Dit is echt een ramp”, zegt Frank Giltay van de Centrale Ondernemingsraad van de politie. Met slogans als ‘Systeembeheerder voorkomt voetbalrellen’ en ‘Software-engineer rolt wietplantage op’ probeert de Nationale Politie whizzkids te interesseren voor een baan in het blauw.

“Een zootje”

„De druk is gigantisch om goede mensen te krijgen”, vertelt Giltay. „Maar we kunnen niet marktconform betalen. Jonge ICT’ers verdienen veel meer in het bedrijfsleven. Onze politiesalarissen kunnen daar simpelweg niet tegenop.” Dat is een groot probleem. Want de ICT bij de politie is al tientallen jaren een zootje. Agenten klagen over computersystemen die niet gebruiksvriendelijk zijn en soms zelfs uitvallen. Ook kunnen medewerkers nog lang niet altijd in de systemen kijken van de politie in een andere regio. Daardoor wordt soms dubbel werk gedaan, blijven aangiftes hangen en missen agenten cruciale informatie.

Externe inhuur

„Voor jonge ICT’ers is er weinig eer aan te behalen”, weet Giltay. „Zij werken liever niet met zo’n brak en verouderd systeem.” Het komende jaar zijn zeker tweehonderd nieuwe ICT’ers nodig: de ICT-afdeling van de politie zou op dit moment voor de helft onderbezet zijn. Mede daarom zijn allerlei ICT-projecten uitgesteld. Om de computersystemen toch te verbeteren, werden tot voor kort volop externe krachten ingehuurd. Vorig jaar gaf de politie zeker 155 miljoen euro uit aan deze externe inhuur, veel meer dan de geraamde 112 miljoen euro. „Die mensen hebben we keihard nodig”, zegt Giltay. „Als ze niet bij ons in dienst willen komen, moeten we ze wel inhuren.”

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

“Lichtpuntje”

Het afgelopen jaar berekende een Tweede Kamercommissie dat de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard euro weggooit met mislukte ICT-projecten, dus deze problemen spelen niet alleen bij de politie. Toch gloort voor de politie in 2015 mogelijk een lichtpuntje. De bedoeling is dat de politie binnenkort overstapt van 27 verschillende systemen naar één landelijk ICT-systeem. Als dat lukt, zou dat een prestatie van formaat zijn.

Bron: Tubantia/Blendle

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →