Mening zzp’er zelfstandigenaftrek verschuift

Starten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer - Netwerken

Zzp’er is milder over afschaffing zelfstandigenaftrek

Uit een groot onderzoek van ZZP Netwerk Nederland blijkt dat het draagvlak voor afschaffing zelfstandigenaftrek toe neemt. Het onderzoek heeft plaats gevonden in de tweede helft van januari 2015 en in het onderzoek zijn 2.366 respondenten verwerkt.

Opvallend

68% van de zzp’ers heeft geen problemen met het afschaffen van de zelfstandigenaftrek, als de verdwijning van deze fiscaliteit gecompenseerd wordt door een lager belastingtarief. Vooral de HBO’ers en academici onder de zzp’ers, 77%, hebben bij een compensatie in de fiscale schijven nauwelijks tot geen problemen met een afschaffing. Verder heeft 44% van de zzp’ers niets tegen het voorstel van ZZP Netwerk Nederland om de zelfstandigenaftrek over een periode van tien jaar tijd af te schaffen, in tien gelijke delen. En een hoger percentage, namelijk 71%, zegt zelfs dat een zzp’er bovendien in staat móet zijn om in die tien jaar zichzelf, door goed te ondernemen, te compenseren. Simpelweg door meer omzet te halen en te groeien.

Geen gewenst effect

Uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken dat meer dan de helft van de starters binnen 5 jaar stopt als zzp’er. In die periode wordt wel geprofiteerd van een fiscaliteit als zelfstandigenaftrek, die juist bedoeld is om ondernemerschap te stimuleren. Bij het voorleggen van een stelling hierover door ZZP Netwerk Nederland, vindt 55% van de respondenten in dit geval de genoemde fiscaliteit ‘zonde van het geld’ en erkent dat de maatregel dus niet de gewenste effecten bereikt. Van de hoger opgeleiden vindt zelfs 79% dit. Volgens deze respondenten een ‘extra reden om de zelfstandigenaftrek af te schaffen’.

De verschillende meningen

De leden van stichting ZZP-Nederland blijven met 69% toch fel tegen afschaffing, ondanks een mogelijke compensatie. Leden van PZO-ZZP, 64%, en ZZP Netwerk Nederland, 73%, zitten vrij dicht bij elkaar in het accepteren van de afschaffing mits er financiële compensatie wordt geboden in de belastingschijven. Leden van FNV Zelfstandigen blijven echter ook bij die financiële compensatie voornamelijk tegen, 89% wil geen afschaffing.

Bron: ZZP Netwerk Nederland

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →