Startende zzp ’ers gekoppeld aan opdrachtgevers

Goed opdrachtgeverschap
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
startup-593304_1280

Van jonge zze’er naar ervaren zzp’er

Veel jongeren kiezen tegenwoordig voor een bestaan als zzp’er. Vaak omdat ze het graag willen, de vrijheid verkiezen boven een vaste aanstelling. Maar ook het niet kunnen vinden van een geschikte baan is één van de redenen om als zzp’er aan de slag te gaan. Het aantal zzp’ers in Nederland groeit gestaag door, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel en onder deze groep bevinden zich steeds meer jonge mensen.

Aantal groeit, uurtarief daalt

Uit een uitzending van de NOS met jonge zzp’ers blijkt dat zij het niet altijd makkelijk vinden het uurtarief te bepalen als startende ondernemer. Het aantal jonge ondernemers mag dan wel stijgen, maar hun uurtarief daalt.
Voor jezelf beginnen is best een klus. Je moet alles zelf regelen als zzp’er. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, opdrachten zoeken, de administratie regelen. En natuurlijk bepalen wat je waard bent, als startende ondernemer. Maar bepalen wat je waard bent? Waar begin je? Hoe bepaal je jouw uurloon? Waar doe je ervaring op?

De zze’er

Een bemiddelingsbedrijf in Utrecht, Bizmasters bedacht de zze’er. Zelfstandige zoekt ervaring. Zij denken hiermee de oplossing te hebben voor starters die helemaal niet weten waar ze moeten beginnen. “Wat je ziet is dat veel starters een stage lopen voor 450 euro of helemaal niks”, zegt mede-oprichter van Bizmasters, Jasper Beijneveld. “Daar kun je niet van leven. Van 1000 euro in de maand kan je wél leven en blijft het interessant voor een opdrachtgever om je die eerste opdracht te geven.”
Het bedrijf koppelt opdrachtgevers aan starters. Die krijgen een eerste opdracht, in combinatie met begeleiding en coaching, maar wel tegen een lage vergoeding: nog geen 10 euro per uur. Het bedrijf adviseert 1000 euro per maand voor 32 uur per week, omgerekend is dat onder het minimumloon.
Interaction designer Bob Wiebes, 23 jaar is zo’n voorbeeld van een zze’er. Hij startte een half jaar geleden: “Ik vond het heel erg moeilijk om te bepalen wat ik kon vragen. Ik ben begonnen met een uurtarief van 50 euro. Je moet met allerlei kosten rekening houden en met dat tarief kwam ik uit op ongeveer het minimumloon.”

Prima initiatief

Prima, dit soort initiatieven, zegt de vakbond voor zzp’ers, maar er hoort wel een normaal inkomen bij. Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen: “Jeugdwerkeloosheid is een van de grootste uitdagingen die we hebben. Alle initiatieven die daar iets aan doen, daar sta ik positief tegenover. Tegelijkertijd geldt dat we met elkaar hebben afgesproken wat we redelijke inkomens vinden. We hebben een minimumloon en in vele sectoren geldt een CAO. Dat is een maatstaf waar we vanuit gaan.”
Maar de coaching en begeleiding zijn ook wat waard, geeft Beijneveld als reactie hierop en je doet er ervaring mee op. En ervaring is heel belangrijk als je net start als jonge ondernemer.

Bron: NOS.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →