Zzp’er in de bouw krijgt niet langer “steuntje in de rug”

construction-worker

Zelfstandigen Bouw start handtekeningenactie

Per 1 juli aanstaande zal het btw-tarief in de bouw verhoogd worden naar 21%. Wat eerst een steuntje in de rug was voor de sector, verlaging van de btw op arbeidskosten naar 6%, zal niet langer gehandhaafd worden door het kabinet.

Actie

Zelfstandigen Bouw is daarom met een handtekeningenactie begonnen tegen de verhoging van de btw in de bouw. Volgens de belangenorganisatie voor zzp’ers in de bouw, hout en techniek remt het hoge btw-tarief het economisch herstel. “Net nu het in de sector weer een beetje beter gaat, dreigt het kabinet dit herstel de nek om te draaien door de btw per 1 juli te verhogen naar 21 procent’’, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. Verhoef snapt niet dat de verlaging niet wordt voortgezet. “De extra inkomsten die de overheid binnenhaalt door het tarief te verhogen, worden ruimschoots tenietgedaan door het negatieve effect op de economie.” Hij vreest ook dat een verhoging van het btw-tarief zwart werken in de hand werkt en een negatief effect heeft op het onderhoud aan woningen.

Tijdelijke maatregel

De tijdelijke maatregel, verlaging van de btw, was bedoeld om de bouwsector een steuntje in de rug te geven. Het kabinet verlaagde de btw voor de arbeidskosten bij verbouwingen aan de woning in 2013 naar 6 procent. Op 1 juli komt er een einde aan het lage btw-tarief. Door deze tijdelijke maatregel zouden zo’n 20.000 banen voor de bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector behouden zijn, bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van verschillende brancheorganisaties. Vorige maand probeerden CDA en SP nog om het lage btw-tarief toch te verlengen tot eind dit jaar. VVD en PvdA stemden echter tegen de motie die dit mogelijk moest maken.
Verhoef roept nu bouwvakkers, werkgeversorganisaties, vakbonden en consumenten de handtekeningenactie te ondersteunen. “Zij hebben allen belang bij het lage btw-tarief”, aldus de voorzitter van Zelfstandigen Bouw.

Bron: Cobouw

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →