Parttime zzp’er hoe cool is dat?

Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Lekker starten naast een baan

Wat is er niet mooier dan naast je vaste baan lekker freelancen of zzp’er zijn? Parttime zzp’er! Maar, als je wilt starten naast je baan, dan is het toch goed om een aantal dingen op een rij te hebben. Goed voorbereid aan de slag te gaan. En een en ander uit te zoeken.

Do’s & don’ts

In je vrije uurtjes een webwinkel beginnen of een paar dagen per week freelancen naast je werk, een bedrijf starten kan natuurlijk ook naast een betaalde baan. Wel moeten een aantal zaken duidelijk zijn en op een rijtje staan voor jezelf. Wat zijn de voor- en nadelen. Wat doe je wel, wat doe je niet?
Belangrijk is te weten of jouw werkgever akkoord gaat met de nieuwe stappen. Ga niet zomaar je eigen weg. Overleg is hierin belangrijk, want misschien heb je in jouw contract wel een concurrentiebeding staan, waardoor de nieuwe plannen niet te verwezenlijken zijn. Daarnaast kan ook het maken van een ondernemingsplan heel handig zijn. Zo reken je jezelf meteen het financiële plaatje voor en is duidelijk of jouw plan haalbaar is.
Verder is het belangrijk te weten dat voor parttime ondernemers dezelfde regels gelden als voor fulltime ondernemers. Dus, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een deugdelijke administratie bij te houden, VAR-verklaring aanvragen en eventueel btw-aangifte doen. Ook is jouw aansprakelijkheid net zo groot als een fulltime zzp’er. Maak dus een juiste overweging bij bijvoorbeeld het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Als parttime zzp’er moet je je ook afvragen of je recht hebt op aftrekposten, want zelfstandigenaftrek is niet altijd zeker, daar moeten toch de benodigde uren voor gehaald worden per jaar.
Ook het pensioen en de arbeidsongeschiktheidverzekering zijn zaken waar je vooraf over na moet denken, zodat je later niet voor onverwachte verassingen komt te staan.

Lekker starten

En dan starten als freelancer of zzp’er naast je baan! Cool! Een goed start is natuurlijk het halve werk en maakt het allemaal veel leuker. Bouw vooral rustig je bedrijf op. Als je op zoek bent naar meer informatie, kijk dan gerust eens rond op het Ondernemersplein, daar vind ja allerlei handige informatie. Schuw ook zeker de Belastingdienst niet. Beter goed voorbereid, dan later spijt!

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →