Koning prijst niet voor niets doorzettingsvermogen

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Willem-Alexander,_Prince_of_Orange

Eén op de zes zzp’er werkt graag een uurtje langer

Meer uren werken dat is wat één op de zes zelfstandigen zonder personeel wil, volgens de laatste cijfers van het CBS. Het zijn 169 duizend mensen die meer uren willen werken, meer dan ze nu doen. Dit geldt vooral voor zzp’ers met een arbeidsduur van 12 tot 20 uur per week.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Doorzettingsvermogen

Koning Willem-Alexander prijst op Prinsjesdag het doorzettingsvermogen en dit geldt zeker als het gaat over de zzp’er. Het aandeel van de zzp’ers dat meer wil werken is dan ook hoger dan het aandeel van werknemers. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aandeel zzp’ers in de werkzame beroepsbevolking is de laatste jaren steeds verder toegenomen, van ruim 8 procent in 2003 tot ruim12 procent in 2015. Dit zijn ruim 1 miljoen zzp’ers. Hoewel het werknemerschap nog altijd de boventoon voert, neemt het aandeel werknemers in de beroepsbevolking wel steeds verder af. Het aandeel zelfstandigen met personeel bleef vrijwel gelijk.

Meer uren werken

Bijna de helft van de zzp’ers werkt in deeltijd. Dat is iets minder dan bij de werknemers met een dienstverband. 40 procent van de zzp’ers met een arbeidsduur van 12 tot 20 uur willen meer uren werken. Tien jaar geleden was dit nog een kwart. Ook zzp’ers met een baan van minder dan 12 uur per week willen relatief vaak meer werken. Weinig voltijd zzp’ers willen hun arbeidsduur veranderen. Zij maken doorgaans al lange werkweken. Ook bijna 1 op de 5, 20 procent, hoogopgeleide zzp’ers wil meer uren werken. Verder willen vrouwelijke zzp’ers vaker meer uren maken dan hun mannelijke collega’s Dit hangt vooral samen met het feit dat vrouwen vaker in deeltijd werken. Zzp’ers die eigen arbeid aanbieden willen vaker meer uren werken dan zzp’ers die hoofdzakelijk producten verkopen, ook dit hangt samen met het gegeven dat de eerste groep vaker deeltijd werkt. Het is vooral in de dienstverlenende sectoren waar men meer uren zou willen werken. Dit geldt met name voor zzp’ers in de sector advies, onderzoek en specialistische zakelijke dienstverlening.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →