10 stappen om te ondernemen terwijl je nog in dienst bent

Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
stappen

Zorg voor een rustige en ‘veilige’ overstap naar ondernemen

Vele van jullie willen graag ondernemen maar hebben een vaste baan. In deze tijden zullen veel mensen in dienst je dan ook voor gek verklaren om voor jezelf te gaan beginnen en die vastigheid op te zeggen.

Wij helpen je met tien stappen om te ondernemen terwijl je nog in dienst bent.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

1.Wat voor bedrijf?

Als ondernemer in dienst kan je niet zonder ondernemersplan. Het moet duidelijk zijn wat je gaat doen anders wordt het een vage chaotische boel. Bij het bepalen van je product of dienst zorg dan dat je kiest voor een bestaande markt en niet om compleet het nieuwe wiel uit proberen te vinden. Dit zorgt dat je weinig risico neemt en kans van slagen hoger is omdat er al kopers zijn en er dus een vraag naar is.

2. Wie is de concurrent?

Je weet eenmaal wat je gaat verkopen. Zorg dan dat je precies weet wie in dezelfde vijver vist. Maar laat je niet intimideren door andere. Hun zaak is ook niet in één dag gebouwd. Zorg als je weet hoe zij zich positioneren tegen over elkaar in de markt hoe jij je gaat positioneren. Zorg dat je geen kopie wordt want B-acteurs worden nou eenmaal niet zo goed betaald en vaak gevraagd dan de echte A-sterren. Doe dat dus ook niet met je bedrijf.

3. Bepaald je image

Je kunt elk bedrijf sexy maken. Je kunt elk bedrijf groot maken. Kijk maar naar Steve Jobs. Hij maakte van saaie computers sexy machines. Zo werden Apple computers ineens cool. Zorg dat je in je marketing en algemene uitingen origineel en creatief blijft. Laat andere je niet limiteren door wat ze doen of zeggen, volg je creativiteit.

4. Wat zijn je kosten?

Van nu in dienst naar knallen bij jezelf. Heb je een computer nodig? Een ruimte nodig? Denk na over eenmalige kosten. Maar juich nog niet te vroeg het blijven eenmalige kosten en niet de totale kosten.

5. Wat zijn je lasten?

Nu je weet wat het kost om te gaan draaien is het nu tijd om de kosten te berekenen om door te blijven knallen. De maandelijkse terug kerende kosten!

6. Aan wie ga je verkopen?

Wie gaat jouw product kopen of jouw dienst afnemen? Zijn dan particulieren of bedrijven? Wie in het bedrijf gaat over deze beslissingen? Niet de CEO! Die heeft daar mensen voor, dus zoek uit wie beslist.

7. Voor welke prijs?

Als je weet wat je kosten zijn en de posities van de concurrent. Kun je gaan bepalen wat jouw prijs gaat worden. Dit doe je aan de hand van je breakeven-point. Wanneer ben je uit de kosten en wat vraagt de concurrent?

8. Maak je verkoop praatje

zorg dat je jouw cijfers en feiten paraat hebt. Waarom moeten ze bij jouw kopen? Ga niet schreeuwen dat je de beste bent dit roepen de meeste. De kopers weten dat ook. Zij willen harde cijfers en feiten om overstag te gaan geen praatjes.

9. Welke skills zijn nodig om te groeien?

Van bedrijfs administratie zelf doen tot aan de verkoop. het vergt veel verschillende skills. Je zult ze niet allemaal hebben en ook niet goed zijn in allemaal. Maar het succes als zzp-er heb je zeker zelf in de hand. Het bedrijf kan wel groeien maar jij moet dat ook altijd doen. Blijft leren en verbeter jezelf constant.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

10. Website

Nu je alles voor jezelf zwart op wit hebt. Is het tijd om een website te maken of te laten maken. Het is simpel gezegd gewoon jouw online verkoop praatje maar wel een die echt nodig is. Vertrouw niet alleen op een Facebook pagina!

Aan het eind van het verhaal moet je gewoon zorgen dat je bedrijf zo ver mogelijk operationeel is of al operationeel is voordat je jouw vaste baan gedag zegt. Dit zorgt voor een rustige en “veilige” overstap naar een fijne manier van werken.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →