Wet DBA vraagt om aanpassingen van alle betrokken partijen

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

“Geen reden tot paniek met nieuwe Wet DBA”

Zoals het ernaar uitziet zal de VAR in 2016 verdwijnen en wordt de Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelatie) ingevoerd. Er is nog een kans dat de maatregel niet onmiddellijk per 1 januari 2016 ingaat en dat de regering iets meer tijd neemt voor de overgang naar de Wet DBA maar van afstel lijkt het niet te komen. Voor velen zal het wel even wennen zijn aan de nieuwe manier waarop de overheid met freelancers omgaat. Voor zzp’ers, voor intermediairs, voor accountants en niet op de laatste plaats voor de opdrachtgevers. Toch denk ik niet dat er reden voor paniek is want de onderliggende sociale en fiscale wetgeving verandert niet en als je al volgens de regels werkte, is er niet veel aan de hand. Het is natuurlijk wel van belang om je goed te informeren op eventuele consequenties en op alternatieve manieren van werken.

Opdrachtgevers

Voor opdrachtgevers is het van belang om de werksituatie van de ingehuurde zzp’ers te beoordelen en te ontdoen van alle zogenaamde schijnzelfstandige elementen. Zij kunnen immers met een juiste VAR administratie de risico’s op navordering van werkgeverslasten en ketenaansprakelijkheid niet meer afwenden en ook niet door er een intermediaire partij tussen te plaatsen. De werkafspraken dienen te worden aangepast en daartoe bestaan binnen de regelgeving enkele alternatieven.

Zzp’ers

De zzp’er dient na te gaan of hij bij controle door de Belastingdienst wel als ondernemer zal worden aangemerkt. Hierover is al veel jurisprudentie ontwikkeld en er circuleren allerlei lijstjes met criteria waarop bij een dergelijke beoordeling moet worden gelet. De site van zzp barometer is natuurlijk een goede bron van informatie en onlangs zag ik een hele heldere Webinar op www.ikwordzzper.nl. Er is binnen de wetgeving eigenlijk altijd een goed alternatief te vinden als je huidige werkwijze teveel risico’s voor jezelf en je opdrachtgevers oplevert.

Accountants

Accountants zullen hun klanten natuurlijk juist dienen te informeren over de consequenties van de veranderde regelgeving. Bij voorkeur zullen ze dat voor aanvang van het nieuwe jaar doen en daarbij het best passende alternatief aanraden. Accountants kennen vaak de fiscale regelgeving goed maar hebben lang niet altijd genoeg kennis van de Arbeidswet en juist die laatste gaat zwaarder wegen.

Algemene voorwaarden opstellen als zzp'er? Download deze gratis voorwaarden

Het is voor jou als dienstverlenende zzp’er van belang dat jij algemene voorwaarden opstelt. Bespaar jezelf een hoop tijd en download onze algemene voorwaarden voor dienstverlenende zzp'ers.

Meer info

Intermediairs

Intermediairs die zzp’ers bemiddelen en eventuele andere diensten leveren zullen moeten beoordelen of ze in de nieuwe situatie niet feitelijk werkgever van de zzp’er zijn geworden. In een dergelijk geval hoeft dat geen probleem te zijn omdat het detacheren van professionals een goed alternatief bedrijfsmodel voor ze kan zijn maar ze zullen het risicoprofiel van hun onderneming wel wat zien veranderen en daarop zullen ze dan vermoedelijk hun prijsstelling willen aanpassen. Een andere mogelijkheid voor deze groep is het veranderen van tarief en facturatieafspraken met de klant. In feite is er geen probleem als de intermediair alleen de fee voor bemiddeling factureert en niet het uurtarief van de zzp’er. Dit verlaagt weliswaar de omzet van dit bedrijf maar de echt geleverde toegevoegde waarde van de dienst kan daarmee gewoon gelijk blijven. De sector hoeft zich door de nieuwe regelgeving helemaal niet buiten spel gezet te voelen maar er wordt wel een beroep gedaan op hun aanpassingsvermogen. Deze veranderingen hebben zich in meerdere bedrijfstakken ( bijvoorbeeld assurantie tussenpersonen )voorgedaan en blijken vaak achteraf mee te vallen. De arbeidsmarkt verandert nu eenmaal snel en het is niet onredelijk dat het van alle spelers wat ‘flexibiliteit’ vraagt. De intermediaire sector zal echter niet meer kunnen dienen voor het wegnemen van de risico’s op schijnzelfstandigheid en ketenaansprakelijkheid van de opdrachtgever middels de VAR. Het verdien- en bedrijfsmodel van de intermediair is volgens hun eigen zeggen niet uitsluitend daarop is gebaseerd.

Al met al is er naar mijn smaak voor geen van de betrokkenen reden tot paniek maar wel reden om zich voor te bereiden op veranderingen. De zelfstandig professional is heus niet meer weg te denken uit onze economie maar de overheid probeert de rechtsgelijkheid en de solidariteit van verschillende categorieën op de arbeidsmarkt te beschermen en versterken. Vroeger of later zat dat eraan te komen.

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →