Toegankelijke hypotheek als zzp’er

Oskar Barendse - Knab Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’er eindelijk onder de pannen met nieuwe hypotheek

De huizenmarkt biedt op dit moment veel mogelijkheden voor huizenkopers. Afgelopen kwartaal groeide de hypotheekmarkt zelfs met 30% ten opzichte van een jaar geleden volgens de meest recente Hypotheekupdate van adviesbureau IG&H. De rentestanden zijn historisch laag en de huizenprijzen zijn in een groot deel van het land nog niet opnieuw gestegen na de crisis. Voor iedereen met een vaste baan liggen er dus kansen, maar geldt dat ook voor de zzp”er?

Als zzp’er had je in het verleden weinig mogelijkheden bij het verkrijgen van een toegankelijke hypotheek. En dat is vreemd. De zekerheid die je als werknemer met een vast contract denkt te hebben, is in de praktijk namelijk niet zoveel waard. De afgelopen jaren hebben we gezien dat er meer kleine bedrijven failliet gingen dan ooit en dat zelfs de grootste traditionele organisaties om kunnen vallen of rigoureus moesten snijden in hun personeelsbestand. Een zzp’er die meerdere jaren succesvol onderneemt, juist in een dalende economie, bewijst dat hij zijn zaken goed voor elkaar heeft. Toch moest deze ondernemer zonder personeel veel meer garanties afgeven dan de huizenkoper in loondienst.

Met het stimuleren van de economie en de groei van het aantal zzp’ers werd de behoefte aan een hypotheek voor zelfstandigen steeds groter. Knab kreeg deze vraag direct van haar klanten en biedt sinds begin oktober in nauwe samenwerking met Aegon een hypotheek aan voor zzp’ers. Geen moeilijk gedoe en het overleggen van twee jaarcijfers en een prognose voor het derde jaar is in basis al voldoende om een huis te kunnen kopen.

Het grootste verschil met andere aanbieders is dat Knab en Aegon geen investering van je vragen in stenen, maar een percentage van maximaal 18% van het hypotheekbedrag blokkeren op een spaarrekening. Kun je over een periode van drie jaar je cijfers overleggen, dan is dit maximaal 13%. Deze spaarrekening is verpand aan je ZZP Hypotheek en je ontvangt hierop dus ook hetzelfde rentepercentage. Omdat je aflost op je hypotheek wordt jaarlijks een deel van je spaarpot weer vrij gemaakt. Je kunt, wanneer noodzakelijk, gedurende de looptijd van je hypotheek gewoon gebruik maken van het vrijgevallen deel van het gereserveerde kapitaal. Handig, want de inkomsten van veel zzp’ers zijn grilliger dan bij het werken voor een baas.

Een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie is dat zzp’ers bij Aegon de maximale 103% van de woningwaarde kunnen financieren. Juist voor bijkomende posten als notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. In plaats van een extra risico opslag stort je de verpanding op de ZZP Hypotheekrekening voor de top van je hypotheek. De maximale hypotheek wordt echter wel wettelijk ieder jaar een procent teruggebracht tot maximaal 100% in 2018, om het risico op een restschuld bij verkoop te voorkomen.

Met de ZZP Hypotheek bij Aegon wordt het eenvoudiger om zonder grote eigen investering in stenen een huis te kopen. Zo ben je, ook als relatief jonge zelfstandige zonder personeel, verzekerd van een dak boven je hoofd. Wel zo eerlijk.

Oskar Barendse - Knab
Oskar Barendse

Oskar is ervaren op het gebied van Life Planning en hanteert daarbij een unieke combinatie van financiële planning en mensgerichte praktijk. Binnen Knab houdt hij zich bezig met alles wat met personal finance en financiële planning te maken heeft.

Bekijk alle artikelen van Oskar Barendse →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →